Evenimentul Zilei > EVZ Special > Anunț important legat de pensii. Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă
Anunț important legat de pensii. Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă

Anunț important legat de pensii. Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă

Românii care vor să-și cumpere vechime în muncă trebuie să se grăbească.

Anunț important legat de pensii. Specialiștii în pensii îi sfătuiesc pe românii care vor să cumpere vechime în muncă să se grăbească. Și asta pentru că mai pot depune cereri la casele teritoriale de pensii doar până la data de 31 august 2021. Prin această procedură, cei în cauză își pot completa vechimea în muncă.

Regula de bază este că nimeni nu poate cumpăra mai mult de șase ani de vechime. În prezent, o ordonanță de urgență reglementează acest lucru. Este vorba despre OUG 163/2020, care impune ca perioada de timp pentru depunerea cererilor, 1 septembrie 2020-31 august 2021.

Doritorii pot încheia un contract cu cei de la casa teritorială de pensii, prin care plătesc vechimea. Trebuie să știți că sumele pe care trebuie să le achitați sunt destul de mari. Este foarte important de știut și faptul că banii trebuie virați efectiv până la data de 31 august 2021.

Doritorul poate opta pentru a cumpăra cei șase ani de vechime, pentru oricare an cuprins între anul în care a împlinit 18 ani și anul în care trebuie să iasă la pensie.

Noua lege a fost amânată. Anunț important legat de pensii

În noua legii a Pensiilor, care poartă numărul 127/2019, există o prevedere prin care doritorul poate cumpăra oricât de multă vechime are nevoie.

Doar că Guvernul Cîțu a decis să amâne pentru anul 2023, intrarea în vigoare a acestei legi. Drept urmare și prevederea de a putea cumpăra vechime, a fost și ea amânată.

„Trebuie să fie foarte clar. Anul acesta punctul de pensie este 1442 RON. Mai mare decât a fost punctul de pensie mediu anul trecut de aproape 1.280 în jur de 1300. Efortul suplimentar prin creşterea pensiilor anul acesta la acest punct de pensie de 1442, este deja de opt miliarde de lei”, a sous premierul Florin Cîțu.

Cât costă să cumperi vechime

Specialiștii în pensii, consultați de Evenimentul Zilei, au explicat cât costă în prezent să cumperi vechime.

Astfel, dacă o persoană depune o cerere în cursul anului 2021, până la expirarea termenului, trebuie să se aștepte la sume serioase de bani. Pentru acest calcul se ia în considerare salariul minim pe economie, care în prezent este de 2.300 de lei. Pentru fiecare lună din 2021, suma achitată de doritor va fi de 575 de lei. Un calcul simplu arată că pentru a cumpăra vechime pentru întreg anului 2021, suma totală va fi de 6.900 de lei.

Un alt calcul arată că pentru a cumpăra vechime pentru perioada 2021-2026, dacă salariul minim ar rămâne la 2.300 lei, suma de plată ar fi de 41.400 de lei.