Anunț important legat de pensii. Noaptea minții la Casele de Pensii

Anunț important legat de pensii. Noaptea minții la Casele de Pensii

Pensionarii sunt purtați pe drumuri, cu celebrele adeverințe de vechime, deși cărțile de muncă sunt scanate de mai bine de 12 ani.

Aceste concluzii aparțin ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, care a afirmat că nu înțelege birocrația care a cuprins ca o metastază, sistemul de pensii și alte ajutoare sociale.

Violeta Alexandru a scris pe facebook o postare, în care susține că nu înțelege de ce trebuie plimbați pensionarii, de la o instituție la alta, ca să obțină celebrele adeverințe de vechime, în condițiile în care 80 la sută din celebrele cărți de muncă sunt deja scanate, și pot fi consultate în bazele de date ale instituției. Numai că, scrie Violeta Alexandru, a primit explicația că oamenii trebuie să aducă celebrele adeverințe de vechime, pentru a dovedi că au lucrat în anumite locuri, deoarece scanările sunt de proastă calitate și nu se pot citi. „Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informaţiilor. Pe scurt, bani aruncaţi, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu şi-a făcut treaba şi cineva a decis să se renunţe, oprind practic România în loc cu câţiva ani şi purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc. Forțez digitalizarea în toate domeniile gestionate de Ministerul Muncii și zi de zi am noi obstacole. Le depășesc. Apar altele. O spun direct: situația în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare și de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde. De data aceasta, unii vor răspunde”, a scris ministrul Muncii.

Ieri, după ședința cu Cartel Alfa, Violeta Alexandru a mers direct la Casa de Pensii Dâmbovița, în vizită inopinată, pentru a afla cum stă treaba cu cărțile de muncă nescanate, și pentru a afla de oamenii sunt puși pe drumuri. „Îmi voi dedica timp lămuririi acestor probleme. În 2005, o Hotărâre de Guvern stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau Cărțile de muncă la Casele de Pensii pentru preluarea informațiilor prin scanarea ce urma să fie făcută de INCSMPS, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale. Cărțile de muncă au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate în cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice fie la SRL sau societăți mai mari. Unele societăți nu mai există, altele au predat arhiva unor entități care nu au avize de eliberare documente.Țara în care sistemul face tot posibilul să nu se modernizeze. Iar șefii să nu răspundă. Nu există asumare în sistemul public, din păcate, cei puțini care își asumă sunt acoperiți de cei care nu ar recunoaște că sunt slabi. În aceste condiții - să vină tot cetățeanul cu adeverințe semnate. Să răspundă el. Pe banii și nervii lui. Voi face tot posibilul să vedeți schimbări”, a mai spus minsitrul Muncii.Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News