Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, marți seară, identificarea noii subvariante a tulpinii Omicron, BA.2, despre care se crede că ar fi mai contagioasă decât varianta-mamă, și în România. Cu toate acestea, atât timp cât „vărul” Omicron nu generează simptome de boală mai grave ca până acum, nu avem motive de îngrijorare.
În timp ce specialiștii din Sănătate încă par că se luptă cu tulpina Delta, despre care s-a considerat în primă fază că a urmat un trend descendent de infectare, Omicron și „vărul” său pun stăpânire pe țară. 13 cazuri de subvariantă Omicron - BA.2 - au fost identificate pe teritoriul țării noastre.
13 cazuri de subvariantă BA.2 în România
„Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină care în unele țări se răspândește în paralel cu Omicron clasic, să spunem așa, vedeți că virusul evoluează permanent, singura diferență care nu este confirmată încă, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că e și mai mare decât la Omicron.
Noi nu avem decât 13 cazuri secvențiate până în momentul de față cu această nouă tulpină. E posibil să se extindă și în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătății publice”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție televizată la TVR 1.
Ce știm până în prezent despre „vărul” Omicron
Este prea devreme pentru a ști cu siguranță, dar există temeri că mutațiile specifice identificate în cazul subvariantei BA.2 ar putea face ca acesta să fie mai contagios sau mai capabil sfideze vaccinurile – doi factori care au permis deja variantei Omicron să se răspândească atât de mult pe tot globul.
Organizația Mondială a Sănătății nu a clasificat încă BA.2 ca fiind o „variantă îngrijorătoare”, dar a declarat că caracteristicile sale, „inclusiv proprietățile de evadare imunitară și virulența, ar trebui să fie prioritizate în mod independent”.
Cercetările preliminare din Danemarca, unde cazurile care implică BA.2 sunt în creștere, sugerează că subvarianta ar putea fi mai contagioasă decât tulpina principală Omicron, care era deja cea mai transmisibilă variantă cunoscută până în prezent.
Acest tip de creștere rapidă ar putea indica faptul că BA.2 este mai contagioasă decât tulpina principală Omicron, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Alexandru Rafila anunță începerea secvențierilor pentru pacienții ATI
În altă ordine de idei, experții din Sănătate sunt de părere că România încă nu a scăpat de varianta Delta a SARS-CoV-2, care ar fi responsabilă de cazurile grave de îmbolnăvire de la ATI. Alexandru Rafila a transmis că autoritățile medicale au început deja secvențierile probelor prelevate de la pacienți pentru a confirma acest aspect.
„Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secțiile sau în majoritatea secțiilor de terapie intensivă. Vom preleva probe de la acești pacienți, le vom secvenția și vom ști cu exactitate care este proporția de cazuri Omicron și care este proporția de cazuri Delta în rândul pacienților cu forme grave și lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziția noastră este cea corectă (aceea că predomină Delta în cazurile grave - n.r.)”, a mai precizat Ministrul Sănătății.