Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat detalii cu privire la subiectele de examen care vor fi înaintate în cadrul Examenului Național de Bacalaureat.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit noi explicații despre probele care vor fi susținute la Examenul de Bacalaureat 2021. Potrivit demnitarului, elevii nu vor fi puși în fața unor „formulări de tip capcană” ale cerințelor de examen. Prima probă va fi cea de la Limba și literatura română, care va fi susținută luni, 28 iunie.
Sori Cîmpeanu: "Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană"
Vești bune pentru liceenii care vor susține Examenul de Bacalaureat. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că gradul de dificultate al subiectelor va fi de nivel mediu și nu va accepta decât „formulări clare, care să verifice competențele candidaților”.
„Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor. Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ", a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Demnitarul a mai subliniat că pentru formulările contrare ale subiectelor sunt responsabili oficialii din domeniul educației, „în ultimă instanță profesorii, dar nicidecum elevii”.
Ce reguli trebuie să respecte elevii în sala de examen
În contextul temperaturilor ridicate cu care se confruntă România la momentul actual, precum și pe fondul lipsei aerului condiționat din sălile de evaluare, ministrul Educației a fost întrebat dacă li se va permite candidaților să intre în sala de examen cu o sticlă de apă sau cu o gustare.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a transmis că dacă unui candidat i se face rău, acesta poate anunța comisia de supraveghere și se poate retrage pentru câteva momente, însoțit de un supraveghetor al probei.
"Ghidul candidatului și toate regulile din acest ghid trebuie să fie respectate. Dacă elevii se simt rău, pot solicita părăsirea temporară a sălii. Vor fi însoțiți de unul dintre asistenți până la reintrarea în sala de examen", a transmis ministrul Educației la Digi24.
Cum se vor desfășura probele de examen. Când se află notele
La Examenul național de Bacalaureat s-au înscris, în anul 2021, 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile precedente.
Prima probă a examenului se va susține luni, 28 iunie, la Limba și literatura română. Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului. Miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă a examenului va avea loc joi, 1 iulie.
Primele rezultate de la Bacalaureat vor fi afișate în centrele de examen, dar și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, pe data de 5 iulie, până la ora 12.00, potrivit ultimelor informații comunicate de autorități. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Rezultatele finale se vor publica pe 9 iulie.