Anunț crunt din partea meteorologilor. Fenomen meteo extrem. O să dureze luni de zile

Anunț crunt din partea meteorologilor. Fenomen meteo extrem. O să dureze luni de zile

Meteorologii trag un semnal puternic de alarmă și spun că există șanse extrem de mari ca, în săptămânile care urmează, un fenomen meteo ciudat să își facă apariția.

Meteorologii susțin că există 95% şanse ca La Nina, un fenomen meteo extrem, să continue să se manifeste pe durata iernii din emisfera nordică, din ianuarie până în martie. Anunțul a fost făcut  joi de către reprezentanţii Centrului pentru Previziuni Climatologice (CPC) din cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie din Statele Unite, informează Reuters.

Probabilitatea ca acest fenomen să continue şi în primăvara anului 2021, din martie până în mai, a fost estimată la 65%.

Ce este fenomenul La Nina

Ne puteți urmări și pe Google News

Fenomenul La Nina este caracterizat prin temperaturi neobişnuit de scăzute în regiunile ecuatoriale ale Oceanului Pacific şi este asociat cu inundaţii şi episoade de secetă.

Luna trecută, meteorologii americani au anunţat că şansele ca fenomenul La Nina să continue să se manifeste pe durata iernii din 2021 erau de 85%.

Centrul pentru Previziuni Climatologice (CPC) din cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie din Statele Unite ale Americii a anunţat că cele mai recente prognoze, realizate în baza mai multor modele de analiză computerizată, sugerează posibilitatea unui episod sever al fenomenului La Nina, ce ar urma să atingă punctul său maximal de intensitate în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021.

Specialiştii anticipează că La Nina va afecta întreaga climă de pe teritoriul Statelor Unite în lunile următoare, potrivit buletinului lunar de prognoză publicat de CPC.

Acest fenomen meteorologic a apărut cel mai recent în perioada septembrie-noiembrie 2017 şi a continuat până la începutul anului 2018.

Vom avea zăpadă în iarna 2020-2021?

Pentru că ne îndreptăm spre anotimpul rece, multă lume se întreabă cum va fi iarna 2020-2021.

Meteorologul Roxana Bojariu a afirmat că cel mai probabil vom avea parte de ierni din ce în ce mai calde, dar se vor înregistra episoade de viscol şi temperaturi scăzute.

Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.

Aşadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând, a declarat  Roxana Bojariu, climatolog ANM.