Evenimentul Zilei > International > Anunț CRUCIAL din partea Moscovei. Valentina Matvienko: „Am obosit să tot fim ţinta criticilor”
Anunț CRUCIAL din partea Moscovei. Valentina Matvienko: „Am obosit să tot fim ţinta criticilor”

Anunț CRUCIAL din partea Moscovei. Valentina Matvienko: „Am obosit să tot fim ţinta criticilor”

Tensiunile tot mai mari dintre Rusia și Uniunea Europeană au determinat ca la Moscova să se discute tot mai des despre o iminentă retragere a Rusiei din Consiliul Europei.

Ultima întrevedere de joi, între şefa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Lilian Mori Pasquier și Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus/Senatul) nu s-a încheiat în cele mai cordiale relații. Valentina Matvienko a anunțat că Moscova intenționează să se retragă din Consiliul Europei.

„Am obosit să tot fim ţinta criticilor. Pe plan intern se conturează decizia de a ne retrage din Consiliul Europei”, a reiterat Matvienko la întâlnirea cu şefa APCE la Sankt-Petersburg, scrie agerpres.ro.

Rusia negociază de mai mulţi ani cu structurile Consiliului Europei cu privire la restabilirea drepturilor delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, îşi explică poziţia, dar situaţia nu se mişcă din loc, a adăugat preşedinta Senatului rus.

'Dacă Consiliul Europei acceptă această situaţie, dacă pentru el nu este importantă participarea Federaţiei Ruse, atunci aşa să fie. Nu are niciun sens să prelungim această pauză', a adăugat Matvienko.

În acelaşi timp, preşedinta Senatului rus a afirmat că Moscova pune sub semnul întrebării legitimitatea unui număr de decizii ale Adunării Parlamentare şi îşi pierde interesul de a colabora cu APCE.

Celor 18 deputaţi care reprezintă la APCE Federaţia Rusă li s-a ridicat dreptul de vot în aprilie 2014, ca sancţiune după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova. De atunci, Rusia şi-a suspendat temporar activitatea şi plata contribuţiei la Consiliul Europei până la 'restabilirea totală în drepturi a delegaţiei sale'.