Fostul premier miliardar Silvio Berlusconi a anunțat sâmbătă că nu va candida la președinția Italiei, punând capăt candidaturii sale cu două zile înainte de începerea votului în Parlament.
Silvio Berlusconi a anunțat că renunță să mai candideze la președinția Italiei. Procedura de alegere a unui nou șef al statului începe luni. Miliardarul și-a făcut campanie timp de mai multe săptămâni pentru a-i succede actualului preşedinte, Sergio Mattarella, deşi observatorii scenei politice italiene se îndoiau că miliardarul italian ar putea obţine voturile necesare.
Într-o declarație virtuală cu colegii lideri de dreapta, Berlusconi a insistat că are voturile necesare, dar în spiritul „responsabilității naționale”, a spus că le-a cerut susţinătorilor să-l retragă. „Astăzi, Italia are nevoie de unitate. Voi continua să-mi servesc țara în alte moduri”.
Berlusconi ar vrea ca Mario Draghi să rămână premier
Silvio Berlusconi, al cărui partid, Forza Italia, participă la guvernare, ar prefera ca Draghi să rămână premier până la alegerile din 2023.
„Consider că este necesar ca guvernul Draghi să-şi finalizeze activitatea până la sfârşitul legislaturii”, a spus el într-un comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt. „Aceasta i-ar permite să realizeze reforma sistemului fiscal şi judiciar, precum şi a administraţiei, promise în schimbul miliardelor de euro din planul de redresare post-pandemie al Uniunii Europene”, a spus el.
În căutarea unui „consens larg”
În schimb, Berlusconi a spus că va lucra cu Matteo Salvini de la partidul Liga anti-imigrație și Giorgia Meloni de la extrema dreaptă Frații Italiei pentru a conveni un nume care să poată găsi „un consens larg”.
Membrii unui colegiu electoral format din peste 1.000 de parlamentari, senatori și reprezentanți regionali vor începe luni să voteze pentru noul președinte. În primele trei tururi de vot, fiecare dintre ele va dura o zi, candidatul câștigător trebuie să obțină două treimi din voturi. Din turul al patrulea, au nevoie doar de majoritate absolută.
Președintele Italiei nu are un rol important, dar joacă un rol crucial de arbitraj în timpul crizelor politice și exercită o influență politică semnificativă pe parcursul mandatului lor de șapte ani, scrie france24.com.