2020 se va dovedi un moment critic pentru politica internațională. În ultimele decenii, globalizarea a creat oportunități, a redus sărăcia și a sprijinit pacea pentru miliarde de oameni.
Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei în China și SUA, economia secolului XXI se rupe acum în două. Țările lumii dezvoltate au polarizat societatea. Luate împreună, este posibil ca aceste linii de tendință să producă o criză globală. Guvernele și sectorul privat vor răspunde, dar aploarea provocărilor este mai mare decât în trecut.
Acestea sunt cele mai importante riscuri pe plan geopolitic în 2020.
1. Cine va conduce Statele Unite
În 2020, instituțiile politice americane vor fi mai testate ca niciodată, iar alegerile din noiembrie vor produce un rezultat pe care mulți îl consideră ilegitim. Dacă Donald Trump câștigă în ciuda acuzațiilor, rezultatul va fi contestat. Dacă pierde, mai ales dacă la un scor apropiat de contracandidat, la fel. Oricare dintre scenarii ar crea luni de procese și vid politic.
2. Decuplarea SUA - China
Decuplarea sectorului tehnologic SUA-China perturbă deja fluxurile bilaterale tehnologice și de investiții. În 2020, se va trece dincolo de sectoarele tehnologice strategice precum semiconductorii, cloud computingul și 5G. Această tendință va afecta nu doar sectorul tehnologic global de cinci trilioane de dolari, ci și alte industrii și instituții. Acest lucru va crea o diviziune în afaceri, economie și cultură care riscă să devină permanentă, producând o fractură geopolitică profundă asupra afacerilor globale.
3. SUA/China
Pe măsură ce se va produce decuplarea, tensiunile SUA-China vor provoca o ciocnire mai explicită asupra securității, influenței și valorilor naționale. Cele două părți vor continua să utilizeze instrumente economice în această luptă - sancțiuni, controale la export și boicot.
4. India
În 2019, premierul indian Modi și guvernul său au revocat statutul special pentru Jammu și Kașmir, au venit cu un plan prin care 1.9 milioane de persoane și-au pierdut cetățenia și au adoptat o lege a imigrației care are în vedere apartenența religioasă. Protestele de diferite tipuri s-au extins în India, dar Modi nu a dat înapoi, iar un răspuns dur al guvernului în 2020 va provoca mai multe manifestații. Liderii din opoziție încurajați la nivel de stat vor contesta direct guvernul central, lăsându-l pe Modi cu mai puțin spațiu de manevră pentru reforma economică.
5. Geopolitica Europei
Oficialii europeni consideră că UE ar trebui să se apere mai agresiv împotriva modelelor economice și politice concurente. În ceea ce privește reglementarea, oficialii antitrust vor continua să lupte cu giganții tehnologici din America de Nord. În ceea ce privește coerțiul, UE va deveni mai concisă în aplicarea normelor și tarifelor de represalii. În ceea ce privește securitatea, oficialii vor încerca să utilizeze cea mai mare piață din lume pentru a sparge barierele transfrontaliere pentru comerțiul militar și dezvoltarea tehnologiei. Această Europă mai independentă va genera fricțiuni atât cu SUA, cât și cu China.
6. Societate vs companii
Schimbările climatice vor pune guvernele, investitorii și societatea în general pe un curs de coliziune cu factorii de decizie din cadrul companiilor, care trebuie să aleagă între angajamentele ambițioase de reducere a emisiilor și profit. Societatea civilă va fi neiertătoare pentru investitori și companii care cred că se mișcă prea încet în acest sens.
Firmele de petrol și gaze, companiile aeriene, producătorii de mașini și producătorii de care vor simți presiunea. Întreruperea lanțurilor de aprovizionare este un risc semnificativ. Investitorii vor reduce expunerile la industriile cu consum de carbon, reducând prețul activelor.
7. Orientul Mijlociu
Eșecul politicii SUA față de Iran, Irak și Siria creează riscuri semnificative pentru stabilitatea regională. Acestea includ un conflic dur cu Iranul; presiunea ascendentă asupra prețurilor petrolului; un Irak prins între orbita iraniană și eșecul statului și o Sirie apropiată de Rusia și Iran.
Nici Donald Trump, nici liderii iranieni nu doresc un război complet, dar sunt probabile derapaje letale în Irak între trupele americane și iraniene. Iranul va perturba și mai mult traficul cu petrol în Golful Persic și va lovi Statele Unite în spațiul cibernetic.
Politica Statelor Unite în Siria, ar putea determina, de asemenea, un risc regional în 2020.
8. Turcia
Președintele Erdogan - cu o istorie lungă de comportament provocator ca răspuns la amenințări, atât pe plan extern, cât și intern - a intrat într-o perioadă de declin politic abrupt. Relațiile cu SUA vor atrage noi valori minime, deoarece sancțiunile americane vor intra în vigoare în prima jumătate a acestui an, subminând reputația și climatul politic al țării și punând în continuare presiune asupra lirei turcești. Răspunsul lui Erdogan ar putea eroda în continuare economia Turciei și relațiile internaționale, scrie revista Times.