Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei în China și SUA, economia secolului XXI se rupe acum în două. Țările lumii dezvoltate au polarizat societatea. Luate împreună, este posibil ca aceste linii de tendință să producă o criză globală. Guvernele și sectorul privat vor răspunde, dar aploarea provocărilor este mai mare decât în trecut.

Acestea sunt cele mai importante riscuri pe plan geopolitic în 2020.

1. Cine va conduce Statele Unite

În 2020, instituțiile politice americane vor fi mai testate ca niciodată, iar alegerile din noiembrie vor produce un rezultat pe care mulți îl consideră ilegitim. Dacă Donald Trump câștigă în ciuda acuzațiilor, rezultatul va fi contestat. Dacă pierde, mai ales dacă la un scor apropiat de contracandidat, la fel. Oricare dintre scenarii ar crea luni de procese și vid politic.

2. Decuplarea SUA – China

Decuplarea sectorului tehnologic SUA-China perturbă deja fluxurile bilaterale tehnologice și de investiții. În 2020, se va trece dincolo de sectoarele tehnologice strategice precum semiconductorii, cloud computingul și 5G. Această tendință va afecta nu doar sectorul tehnologic global de cinci trilioane de dolari, ci și alte industrii și instituții. Acest lucru va crea o diviziune în afaceri, economie și cultură care riscă să devină permanentă, producând o fractură geopolitică profundă asupra afacerilor globale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: