Noua lege a Educației a schimbat complet structura anului școlar, dar și modul în care se face evaluarea elevilor. În plus, a fost introdusă o nouă vacanță, dar și portofoliul individual al elevilor.
Anul școlar 2022-2023 este cu siguranță unul al schimbărilor. Semestrele au fost înlocuite cu cinci module. Elevii vor avea și cinci vacanțe. În plus, mediile se vor încheia la finalul anului școlar. Au fost eliminate și tezele, iar modul de evaluare a fost lăsat la latitudinea profesorilor.
Câte note primesc elevii
Începând din acest an școlar, semestrele au fost înlocuite cu module. Dacă până la aceste modificări, existau reguli clare în ceea ce privește numărul de note pe care trebuia să îl aibă elevii la fiecare materie, acum acestea au fost eliminate. Astfel, la unele discipline (materiile cu doar o oră pe săptămână) elevii ar putea primi doar două ore pe an. Sistemul de evaluare este strict la latitudinea profesorilor. Majoritatea cadrelor didactice au decis însă să acorde cel puțin o notă per modul. Iar la matematică și română câte două.
Tot din acest an școlar, tezele au fost eliminate. Acestea aveau până acum o pondere mare în media semenstrială la materia respectivă. A fost făcută o modificare și în ceea ce privește Evaluarea Națională din 2023. Media generală a celor patru ani de gimanziu nu va mai fi luată în considerare. Până acum aceasta avea o pondere de 20% din media de admitere la liceu.
Elevii vor avea și cinci vacanțe. Este vorba despre o săptămână liberă în plus pentru elevii de gimnaziu și liceu, care până acum nu aveau vacanță la finele lunii octombrie. Tot în ceea ce privește vacanțele, școlile vor alege săptămâna în care elevii nu vor veni la școală în luna februarie. Până acum, această vacanță era în aceeași perioadă în toată țara.
Portofoliul elevului
O altă noutate este portofoliul educațional al elevilor. Acesta conține informații legate de notele obținute de elevi, rezultatele la anumite evaluări, recomandările profesorilor, dar și progresul înregistrat pe parcursul anilor de școală. Documentul va sta la baza planurilor de școlarizare personalizate pentru fiecare elev în parte, iar pe baza lui se vor face recomandări pentru viitor.
La finalul clasei a VIII-a, consilierul școlar și dirigintele vor face ecomandări în ceea ce privește alegerea liceului sau, ulterior, a facultății. Recomandarea are un caracter orientativ în stabilirea celor mai potrivite opțiuni pentru fiecare elev și se include în portofoliul personal educațional.
Săptămâni speciale
Anul școlar 2022-2023 vine și cu două săptămâni mai speciale. Programul naţional „Şcoala altfel”, care exista și până acum şi Programul „Săptămâna verde”, care este o noutate. Acestea se vor desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Fiecare școală va decide când programează aceste activități în intervalul menționat. Derularea celor două programe nu se poate planifica în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).
Structura anului școlar
cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022 vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022 cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022 vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023 cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 4, 11 sau 18 februarie 2023 în funcție de județ vacanţă (vacanța 3) – o săptămână la alegerea Inspectoratului Școlar Județean cursuri (modulul 4) – de luni, 13, 20 sau 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023 vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023 cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023 vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.