Anul concedierilor în România. Mii de oameni riscă să își piardă locul de muncă

Anul concedierilor în România. Mii de oameni riscă să își piardă locul de muncă Concedieri. Sursa foto: Pixabay

Tot mai multe companii au probleme financiare și vor lua măsuri pentru a-și reduce cheltuielile. Una dintre acestea este reducerea schemei de personal. Mii de salariați ar putea fi concediați în acest an.

Tot mai multe companii care activează pe piața din România au probleme financiare din cauza creșterii prețurilor la energie, a majorării unor taxe, dar și scăderii volumului de vânzări. Creșterea prețurilor din ultima vreme i-a făcut pe români să fie mult mai atenție la cheltuieli și să renunțe la achizițiile care nu sunt de primă necesitate.

Contextul economic actual determină tot mai multe companii să reducă cheltuielile, iar una dintre primele măsuri este reducerea schemei de personal. Deja au fost anunțate concedieri, inclusiv la companiile internaționare care au mii de angajați și în România.

Una dintre cele mai mari firme de livrări a anunțat că va concedia, anul acesta, peste 6% din salariații pe care îi are în întreaga lume. Mii de disponibilizări fac, la nivel global, până și giganții Microsoft, Twitter, Amazon şi Meta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme financiare

În România, potrivit datelor fiscale, peste 13.000 de firme, în care lucrează 710.000 de oameni au probleme financiare. De asemenea, companiile de impact (care au active de cel puțin un milion de euro) au datorii la bugetul de stat în valoare totală de 170 de milioane de lei.

În 2022 a crescut cu 10% numărul firmelor care au intrat în insolvență. Specialiștii estimează că mii de angajați din România își vor pierde locul de muncă până la finalul anului.

„Dacă ne uităm la rezultatele din ultimul an, vedem cel puțin 6.000 de companii care sunt din această categorie a companiilor de impact, care înregistrează dificultăți financiare.

Reducerile de personal și, în general, orice măsură de acest tip, sunt soluții punctuale la anumite probleme”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, manager companie de insolvență.

Teamă de disponibilizări

Și angajații sunt îngrijorați cu privire la locul de muncă. Un studiu realizat de o platformă de job-uri online arată că aproape 44% dintre angajați se tem de disponibilizări, 15% de tăierile salariale, iar 14% cred că le-ar fi dificil să își găsească rapid un alt loc de muncă în cazul în care ar fi concediați.

Potrivit statisticilor oficiale, cele mai afectate firme sunt din București și din județele Bihor şi Cluj și activează domeniul comerțului, construcțiilor, industriei prelucrătoare și tranzacțiilor imobiliare, potrivit antena3.ro.