Spectacol pe cer. Imagini senzaționale cu Venus strălucind lângă Lună

Spectacol pe cer. Imagini senzaționale cu Venus strălucind lângă LunăLuna și Venus. Sursa foto: Getty

Un adevărat spectacol a avut loc pe cer vineri, când Venus a apărut strălucind puternic deasupra unei luni în semilună. În anul 2025 vor exista o multitudine de fenomene astronomice, de la eclipse de Lună și de Soare, până la ploi de meteori.

Venus a strălucit lângă Lună

Venus este adesea numită Steaua serii sau Steaua dimineții deoarece, atunci când este proeminentă, apare ca cea mai strălucitoare „stea” de pe cer. Planeta a fost vizibilă cu ochiul liber din Marea Britanie până în SUA, Turcia și China.

Luna și Venus. Planete

Luna și Venus. Sursa foto: PA Media

Mai multe spectacole astronomice sunt așteptate în acest nou an, deoarece ianuarie 2025 va fi o lună bună pentru a observa atât Venus, cât și Saturn. Asigurați-vă că aruncați o privire pe cer pe 18 ianuarie, deoarece aceste planete vor apărea la o distanță de doar 2,2°.

Luna și Venus

Luna și Venus deasupra Castelului Edinburgh. Sursa foto: PA Media

Alte spectacole din acest an

Pasionații de astronomie ar putea, de asemenea, să vadă stele căzătoare strălucind pe cer, deoarece ploaia de meteori Quadrantid continuă.

Această ploaie, care se așteaptă să atingă punctul culminant sâmbătă, este vizibilă din 26 decembrie și va continua până pe 12 ianuarie.

Plaoie de meteori

Ploaia de meteoriți Quadrantid este observată pe cerul nopții deasupra Marelui Zid pe 4 ianuarie 2025 în Beijing, China Sursa foto: Getty

Dr. Robert Massey, director adjunct al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, a declarat că observatorii care speră să vadă artificiile celeste după apusul soarelui vor trebui să se îndepărteze „cât mai mult posibil de poluarea luminoasă”.

„Dacă aveți timp să vă uitați afară și vremea este bună, atunci aruncați o privire pentru că este un tratament perfect de Anul Nou”, conform BBC.

Alte fenomene astronomice din anul 2025

Chiar de la începutul anului, pe 4 ianuarie, pasionații de astronomie din țara naostră vor avea parte de un eveniment uimitor. Luna va acoperi planeta Saturn, fiind un fenomen cunoscut drept ocultație.

Momentul de interes maxim va fi cel în care planeta Saturn dispare temporar în spatele discului lunar. Fenomenul va începe cu ocultarea parțială a unora dintre sateliții planetei, iar Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn, care va fi ultimul ce se va ascunde în spatele Lunii. Acest eveniment spectaculos va avea loc în seara zilei de 4 ianuarie 2025, la ora 19:59.

De asemenea, un alt fenomen astronomic important care va putea fi văzut de pe teritoriul României este o eclipsă totală de Lună, punctul culimnant având loc în seara de 7 septembrie 2025, la ora 21.11.

Saturn

Saturn. Sursa foto: Pixabay

Patru eclipse de Lună și de Soare în anul 2025

Prima eclipsă totală de Lună (14 martie) va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și din estul Australiei. Românii vor putea vedea doar faza parțială prin penumbră, la ora 7.09, dat fiind că luna va apune înainte de începutul acestei faze, la ora 6.27.

Eclipsa parțială de Soare va avea loc pe 29 martie, iar fenomentul va fi vizibil din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și din nord-vestul Africii. Acest fenomen va putea fi vizibil pe teritoriul țării doar în vest și în nord-vest.

Eclipsă totală de soare

Sursa foto: Solarseven | Dreamstime.com

Pe 7 septembrie, va avea loc a doua eclipsă totală de Lună, putând fi observată din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa și din Europa. Acest fenomen va putea fi observat și din România, Luna răsărind deja în faza de eclipsă parțială. Momentul maxim va avea loc la ora 21:11, dar Luna se va afla destul de jos față de orizontul sud-estic.

Ultima eclipsă va avea loc pe 21 septembrie, fiind o eclipsă partială de Soare. Acest fenomen va fi văzut din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și din Noua Zeelandă, dar nu și din România.

Ploile de meteori în 2025

În luna aprilie, Lyridele vor putea fi văzute, fiind un fenomen observat de peste 2600 de ani. Cometa periodică C/1861 G1 (Thatcher) este sursa acestei ploi de metori. Atunci când intră în contact cu atmosfera terestră, este provocat fenomenul luminos cunoscut sub denumirea de stea căzătoare.

Între 22 și 23 aprilie va fi vârful de activitate al ploii, fiind văzuți în medie 10 meteori pe oră.

A doua ploaie de meteori din an este Eta Aquaridele, care este asociată cometei Halley. Acest fenomen și-a luat numele de la una dintre cele mai strălucitoare stele, Eta Aquarii,  care se află în constelația Vărsătorul. Acestea vor fi vizibile de la jumătatea lui aprilie până la sfârșitul lunii mai, iar maxima va fi pe 6 mai, când vor putea fi văzuți 12-15 meteori pe oră.

Meteoriti

Sursa foto: Facebook/ Meteoriti

Cea mai cunoscută ploaie de meteori, Perseidele, va fi văzută în luna august. Perseidele sunt fragmente ale cometei Swift-Tuttle, denumirea venind din greacă, Perseides, un termen care face trimitere la fiii eroului Perseu din mitologia greacă.

Chiar dacă vor putea fi observate începând de la jumătatea lui iulie până spre sfârșitul lui august, astronomii estimează că punctul maxim va avea loc între 11 și 13 august 2025, atunci când vor putea fi observați 50 de meteori pe oră.

Ultima ploaie de meteori din acest an este Geminidele, care este provocată de un obiect denumit 3200 Phaethon, care este considerată o cometă stinsă.

Meteorii, care se mișcă lent și sunt vizibili între 7 și 17 decembrie, vor avea punctul  maximla 13-14 decembrie, cu 75 de meteori pe oră.