Evenimentul Zilei > International > ANTITERORISM. Unul dintre liderii grupării ISLAMISTE al-Shabaab s-a PREDAT poliției somaleze
ANTITERORISM. Unul dintre liderii grupării ISLAMISTE al-Shabaab s-a PREDAT poliției somaleze

ANTITERORISM. Unul dintre liderii grupării ISLAMISTE al-Shabaab s-a PREDAT poliției somaleze

Un lider al grupului islamist extremist, pe capul căruia fusese pusă o recompensă de 3 milioane de dolari, s-a predat poliției din Somalia, a anunțat un oficial al serviciilor de informații somaleze, citat de The Guardian.

Zakariya Ismail Ahmed Hersi s-a predat poliției din regiunea Gedo. Este posibil ca gestul său să fie motivat de faptul că ieșise din grațiile celor loiali liderului suprem, Ahmed Abdi Godane, ucis într-un raid al americanilor, anul acesta.

Hersi este unul dintre primii 7 lideri ai al-Shabaab, pentru care administrația Obama a oferit recompense de 33 de milioane de dolari, pentru orice informație care va duce la capturarea lor, în 2012.

Nu este clar dacă această recompensă va fi plătită pentru Hersi, având în vedere că acesta s-a predat.

În ciuda unor dificultăți întâmpinate în 2014, al-Shabbab rămâne o amenințare în Somalia și în regiunea est-africană.

Gruparea este autoarea mai multor atacuri teroriste în țară și în statele învecinate, inclusiv Kenya, ale căror trupe susțin guvernul somalez, alături de ONU.

În ziua de Crăciun, al-Shabaab a lansat un atac asupra unei baze a Uniunii Africane din Mogadishu, în care au murit nouă persoane, între care trei soldați. Atacul a avut loc asupra unui complex, în care se găsesc și birourile ofițerilor ONU și ambasadele occidentale.

Al-Shabaab amenință cu insurgența islamică împotriva guvernului somalez, care încearcă să reconstruiască țara, după decenii de conflicte. Gruparea a controlat o mare parte din Mogadishu, între anii 2007-2011, dar a fost eliminată din capitala Somaliei și alte orașe importante de către forțele Uniunii Africane.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: