Tipul de licitatie ales de guvern pentru privatizarea profitabilei companii pune sub semnul intrebarii cele 120 de medicamente din portofoliu.
Actionarii minoritari, potentialii investitori si salariatii contesta metoda aleasa de guvern pentru a vinde Antibiotice Iasi: licitatie cu strigare. Motivatia guvernului este una singura - obtinerea unui pret cat mai mare si evitarea unei anchete a Comisiei Europene pentru un presupus ajutor de stat.
Pericolele care pandesc cea mai valoroasa companie ramasa in proprietatea statului ar putea veni din faptul ca poate ajunge pe mana unui investitor care nu mai este obligat sa continue activitatea sau sa pastreze numarul de salariati.
In urma licitatiei cu strigare, Antibiotice va ajunge la „cine da mai mult”. Maine, AVAS ar putea primi raportul privind evaluarea companiei de la consultantul AT Kearney, iar in baza acestuia vor fi stabilite pretul de pornire a licitatiei si conditiile de participare.
Guvernul decide singur
Statul detine 53% din actiunile Antibiotice Iasi, iar SIF Oltenia (10,09%), investitori privati (6,16%) si fondul de investitii cipriot Broadhurst Investment (5,21%) sunt actionari minoritari.
Potrivit reprezentantilor SIF Oltenia, AVAS a luat o decizie „unilaterala” cand a ales privatizarea prin licitatie si nu i-a consultat. Teodor Ciurezu, vicepresedinte al Consiliului de Administratie si director general adjunct al SIF Oltenia, ne-a spus ca „ei sunt proprietarii (AVAS - n.r.) si probabil asa au considerat ca pot valorifica participatia lor”.
Cu toate acestea, „este dificil pentru societate deoarece, prin alta metoda de privatizare, putea fi ales un investitor cu experienta care sa aduca investitii”. Ciurezu spune ca prin metoda aleasa de guvern, „orice persoana, cu oricare profil de activitate, poate prelua compania si poate urmari doar o speculatie a valorii ei”.
Reprezentantii SIF Oltenia spun ca este posibil sa participe impreuna cu un consortiu la aceasta licitatie. Anul trecut, una dintre scrisorile de intentie pentru preluarea Antibiotice (din cele peste 30 depuse la AVAS) venea de la un consortiu format din Biofarm Bucuresti, SIF Oltenia (si alte doua SIF-uri), Broker Cluj si omul de afaceri Dumitru Tudor.
Investitorii se gandesc de doua ori
Totusi, investitorii care au curtat in trecut Antibiotice incep sa se razgandeasca cand vine vorba despre participarea la licitatie. „AVAS vrea sa obtina din privatizarea asta cat mai multi bani, iar noi nu vom mai participa pentru ca nu avem potential pentru asa o firma”, a spus Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, care sustine privatizarea cu un investitor strategic.
Omul de afaceri Dumitru Tudor, investitor pe Bursa si pe piata imobiliara, ne-a spus ca a trecut deja prea mult timp de la lansarea la privatizare a societatii (din 2000 - n.r.) si acesta poate fi un motiv pentru care s-a ales aceasta metoda. „Licitatia cu strigare este proprie unor produse simple, dar aici este vorba despre tehnologii, terenuri, portofoliu de produse”, spune Dumitru Tudor.
Medicamente imobiliare
Toate privatizarile pe care le-a facut statul in ultimii doi ani au fost banuite ca stau in vizorul speculantilor imobiliari. Nici Antibiotice nu scapa de imaginea unei afaceri care poate fi exploatata si prin terenul fabricii.
Dumitru Tudor spune ca „ar putea veni unii care sa liciteze doar terenul”, iar Vasile Stanga, liderul de sindicat de la Antibiotice, este de parere ca valoarea societatii depaseste 300 de milioane de euro (valoare data, anul trecut, de actiunile companiei listate pe piata de capital - n.r.), la care se adauga atractivitatea celor 50 de hectare de teren.
Stanga crede ca aceasta metoda de privatizare este proprie societatilor aflate in procedura de lichidare sau care sunt neatractive, or, situatia Antibiotice nu este nici pe departe asta.
AVAS: „Va veni un investitor serios”
Raspunsul dat de AVAS este unul foarte increzator: „Viitorul Antibiotice este cert: va fi cumparata de un investitor interesat sa dezvolte societatea si sa creasca si mai mult marja de profit. Suntem siguri ca va fi vorba despre un investitor serios: Antibiotice Iasi, ca afacere, valoreaza mult mai mult decat daca s-ar vinde activele sale bucata cu bucata. Niciun investitor nu ar cumpara Antibiotice pentru asa-zisul „tun imobiliar”, cand ar obtine mult mai multi bani din profitul societatii”.
Scenariul potrivit caruia Antibiotice ar urma sa fie cumparata doar pentru terenuri e respins de avocatul Dragos Radu, specialist in privatizari al casei de avocatura RTPR. „Daca, ulterior vanzarii prin licitatie, investitorul ar inten-tiona sa instraineze active din societate, aceste miscari ar trebui raportate pietei reglementate, intrucat societatea este listata si ar avea probabil opozitie din partea investitorilor minoritari”.
CARTE DE VIZITA
Antibiotice in cifre
> Antibiotice a avut in 2006 un profit de 24 milioane lei (6,8 milioane euro), iar pentru acest an este previzionat un profit de 30 milioane lei (8,5 milioane euro)
> Ocupa (in functie de vanzari) locul 9 in clasamentul companiilor farmaceutice, cu o cota de piata de 3,1%
> Este singurul producator roman de medicamente in topul celor mai mari 10 jucatori din industria farmaceutica locala si concureaza cu nume mari ca GlaxoSmithKlein, La Roche, Zentiva sau Ranbaxy
> Intre primele 20 cele mai mari companii farmaceutice de la noi mai este prezenta o singura companie romaneasca, Labormed
> Are un portofoliu de 120 de medicamente, din 11 arii terapeutice, are o pozitie dominanta pe categorii ca injectabilele antiinfectioase, supozitoare si unguente
> Este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. O actiune ATB valora ieri 0,1 lei, in crestere cu 3,5% fata de sedinta de vineri.
CONCURENTA
Cu reprezentante in Rusia si SUA, Antibiotice poate ramane in Romania
Din cele 20 de scrisori de intentie pentru preluarea Antibiotice, care au fost depuse la sediul AVAS, aproape jumatate vin din partea firmelor romanesti. Surse din AVAS ne-au spus ca aceste firme sunt: Ozone Laboratories, Capital Advisers Limited, Montero, Enterprise Investors, Eurocif Export Import Trade, Polisano, Consultanta si investitii Financiare, Rocen International Investment si Asociatia Salariatilor Antibiotice. Lor li se adauga Partners in Life Science, HSBC Bank Pic and Capital Adviser Limited, Abolon Ltd., din Marea Britanie, Acic Fine Chemicals INC din Canada, Liaoning Thianhe Fine Chemi (China), Romania Reconstruction Cyprus Ltd. (Cipru), Euro-Phoenix din Ungaria, Melina Unternehmensberatungs&Beteiligungs Gmbh (Austria), Pramac SPA (Italia), International Finance Corporation (Turcia) si Reconstruction Capital II Limited (Insulele Cayman).
Licitatia ar putea fi adjudecata de un jucator din Romania, daca luam in calcul interesul mare in randul firmelor autohtone. Ioan Nani, directorul Antibiotice, spunea in 2006 ca pentru pachetul de 53% detinut de stat la Antibiotice cifrele se pot obtine intre 200 si 300 milioane de euro, pentru ca saptamana aceasta sa spuna ca statul poate obtine cel putin 150 de milioane de euro.
ALTERNATIVA
Bursa, o varianta transparenta Oferta publica de vanzare ar fi putut fi o alternativa mai transparenta la practicile curente de privatizare, opineaza avocatul Dragos Radu, de la RTPR, care a fost implicat in privatizarea BCR si a Electrica Muntenia Sud.
„Consider ca ar fi fost nimerit sa se foloseasca instrumente specifice pietei de capital, de exemplu - oferta publica de vanzare, care ar fi adus transparenta in plus acestei operatiuni. Prin metoda aleasa, ne-am putea supune in continuare criticilor Comisiei Europene”. Autoritatile nu au facut pana acum tranzactii „de anvergura” prin licitatie cu strigare, explica avocatul. Vanzarea activelor SC Neptun SA, a SC Olimp Estival 2002 SA, a activelor Tractorul Brasov, a Admet Galati, a societatilor din agricultura, sunt cateva astfel de exemple.