Am scris acum două săptămâni despre noul principiu antiterrorist aplicat de către Statele Unite şi aliaţii săi: Human Intelligence – HUMINT, un termen greu de definit, dar prin care se înţelege colectarea de informaţii de către un colector HUMINT, de la indivizi, din documente şi surse media, cu intenţia de a indentifica elemente, intenţii, compoziţie, forţă, dispoziţii, tactici, echipament, personal şi capabilităţi.
Nu doar tehnica militară în care Statele Unite excelează diferenţa în acest nou război, cât mai ales pregătirea umană. De altfel de la eşecul din Afganistan şi mai ales atacul terorist de la 11 septembrie Statele Unite a înţeles să îşi întoarcă privirile spre componenta umană a intelligence-lui!
Ei bine avem şi noi specialişti în domeniu şi încă unii redutabili! Din motive lesne de înţeles – campania electorală, nesfârşitul război româno-român – o carte excelentă, abia apărută, a fost trecută sub obroc de mass-media. Este vorba despre “Sistemul de răspuns la terorism” apărută la prestigioasa Editură Militară şi semnată de Gabriel Oprea, Ilie Botoş şi Vasile Bogdan. Autorii sunt nume binecunoscute. Gabriel Oprea, vicepremier pentru securitate naţională şi ministrul afacerilor interne, Ilie Botoş secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, iar Vasile Bogdan specialist în cercetarea strategică şi aprofundarea documentelor preventive şi reactive în domeniul terorismului în Armata Română. Cartea s-a bucurat de un cuvânt înainte al ambasadorului George Cristian Maior, directorul SRI care afirmă că acest volum “este racordat la metodologia occidentală privind managementul integrat al crizelor, în special aparţinând NATO, din raţiuni evidente ce ţin de necesitatea asigurării interoperabilităţii, standardizării şi omonegizării eforturilor naţionale şi internaţionale de limitare a acestui fenomen ostil”.
România este un vârf de lance al anti-terorismului şi nu de ieri, de azi. După cum susţine şi cel mai competent istoric al domeniului, istoricul Florian Banu. În acest sens, în toamna anului 1970, generalul locotenent Grigore Răduică, prim vice-preşedintele Consiliului Securităţii Statului, a ordonat Comandamentului Trupelor de Securitate să organizeze o companie de însoţitori de avioane. Fuseseră selecţionaţi 74 de militari în termen din subunităţile de desant–paraşutare şi grupaţi într-o companie organizată pe două plutoane (unul pentru curse interne şi unul pentru curse externe). Aşa au apărut ofiţerii şi subofiţerii care executau însoţirea aeronavelor - supranumiţi “Şoimii”.
Astfel de măsuri nu erau gratuite un avion de pasageri de pe aeroportul din Oradea fiind capturat în data de 27 mai 1971 şi deturnat spre un aeroport din Austria. Greva minerilor din Valea Jiului din august 1977, cumulată cu defecţiunea lui Pacepa la sfârşitul lunii iulie 1978, a dus la o reformare a Ministerului de Interne şi a Departamentului Securităţii Statului (D.S.S.). Restructurările au atins şi compartimentele însărcinate cu lupta antiteroristă. D.S.S. a primit sarcina concretă de a coordona “activitatea de prevenire, depistare, neutralizare şi lichidare a acţiunilor teroriste pe teritoriul României”. În acest scop a fost creată şi o unitate specială, cunoscută sub acronimul U.S.L.A. (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă). La înfiinţare, această unitate de elită era comandată de colonelul Ştefan Blaga.Iar USLA, după cum o demostrează specialiştii nu a făcut niciodată poliţie politică, fiind un corp de elită!
Iată deci că cel puţin în teorie, dar cred că şi în practică - pentru că ne-a ferit Dumnezeu de vreun atentat terorist - România este pe locuri fruntaşe! Avem tradiţie, avem şi viitor!