ANRE a decis noi reguli pentru furnizorii de energie. Ce sunt obligați să facă dacă întârzie emiterea facturii către client

Sursa foto: Dreamstime.com

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a impus noi reguli pentru furnizorii care emit facturile cu întârziere. Aceștia vor fi nevoiți să accepte eșalonarea la plată pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare. Decizia vine după ce reprezentanții Hidroelectrica vorbeau despre o eșalonare de plată pe maxim șase luni.

Se schimbă regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali. ANRE îi obligă pe furnizorii care întârzie emiterea facturilor să accepte plata eșalonată a sumei datorate pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare.

Modificările aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei introduc o serie de beneficii pentru consumatorii finali. Decizia a venit după întârzierile facturilor de la Hidroelectrica. Peste jumătate de milion de români au așteptat luni bune facturile, iar după ce au fost emise, reprezentanții companiei au anunțat că acceptă plata eșalonată, însă nu pe o perioadă mai mare de șase luni.

Drepturile clientului final cu privire la contractul de energie electrică

Potrivit legii aflate în vigoare, clientul vulnerabil poate cere eșalonarea plății facturii curente, fără penalități, pe o perioadă de cel puțin trei luni. De asemenea, clientul are dreptul să fie informat frecvent cu privire la consumul real de energie și costul acestuia, astfel încât să își poată regulariza propriul consum. Furnizorii sunt obligați să anunțe clientul final cu privire la orice intenție de modificare a clauzelor contractuale.

„Furnizorul are obligaţia de a deţine o pagină de internet prin care pune la dispoziţia clientului final prin acces parolat, gratuit, în timp real şi securizat informaţii esenţiale la datele proprii privind valoarea facturilor emise şi istoricul de consum aferent locului de consum propriu, transmiterea indexului autocitit, transmiterea şi gestionarea solicitărilor/reclamaţiilor, respectiv un ghid cu explicaţii privind elementele din conţinutul modelului de factură de energie electrică utilizat în relaţia cu clienţii”, se precizează în documentul făcut public de ANRE.

Noul Regulament include simplificarea conținutul facturii și a anexei aferente acesteia. Printre cele mai relevante elemente care vor fi cuprinse în viitoarele facturi ale clienților finali de energie electrică sunt: datele de identificare şi de contact ale furnizorului, inclusiv o linie telefonică de asistență pentru clienți, adresă de e-mail şi un formular electronic online care să permită înregistrarea automată a solicitării, precum şi informaţii referitoare la intervalul de timp în care clientul poate transmite indexul autocitit, care nu poate fi mai mic de 5 zile.

Furnizorul este obligat să precizeze numărul de telefon la care clientul poate face sesizări în ceea ce privește problemele în alimentarea cu energie electrică, potrivit documentului ANRE.În facturi trebuie inclusă și data de încetare a contractului, în cazul celor încheiate pe o perioadă determinată. De asemenea, trebuie să se specifice intervalul de citire, cazul clienților casnici, maxim trei luni.

Ce trebuie să fie specificat în Anexa facturii la energie

Anexa facturii la energie va cuprinde, printre altele, comparații între consumul actual de energie electrică al clientului și consumul clientului pentru aceeași perioadă a anului anterior, sub formă grafică, în cazul în care facturile au la bază consumul real sau o citire de la distanță de către operatorul de distribuție. Tot în Anexă, ANRE obligă furnizorul să specifice date cumulative cel puțin pentru ultimii trei ani sau pentru perioada calculată de la începutul contractului de furnizare a energiei electrice, dacă aceasta din urmă este mai mică, în cazul în care clientul final dispune de un contor care permite citirea de la distanță de către operatorul de distribuție.

„Datele trebuie să corespundă intervalelor pentru care au fost emise informaţiile de facturare frecvente”, se mai precizează în document.