ANPC transmite recomandări înainte de Sărbătorile de iarnă. De unde trebuie să cumperi carnea de porc

Tot mai mulți vânzători și-au pus anunțurile de vânzare pe internet. Mulți dintre ei vând carne de porc în această perioadă. Specialiștii ANPC transmis românilor să aibă grijă de unde cumpără produse în perioada care urmează.

Reprezentanţii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) atrag atenţia asupra riscurilor la care se pot expune consumatorii în următoarea perioadă. Președintele ANPC a transmis că le recomandă românilor să nu cumpere carne de porc din locuri neautorizate sau chiar din târguri ori tarabe care sunt amenajzate pe străzi. Autoritatea a atenționat că dacă cumperi produse din acest locuri te expui unui risc mare de îmbolnăvire pentru că originea cărnii de porc nu este cunoscută.

„Trebuie să se asigure că locurile din care cumpără sunt autorizate, respectă condiţiile de comercializare şi mai ales trebuie să fie foarte atenţi la condiţiile de depozitare”, a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC. De asemenea, el a mai precizat că le recomandă consumatorilor să respecte regulile transmite de mai multe autorități din țară.

„Odată ce ați cumpărat produse din locuri cel puţin cu condiţii discutabile, cu siguranţă îşi asumi un risc foarte mare, dar îți asumă şi pentru membrii familiei. La târgurile, aşa zise, de Crăciun, produsele din porc erau ţinute în tonete. I-am informat pe colegii mei din zonele respective. Cu siguranţă valoarea temperaturilor de la foarte mici noaptea, la plus 12 grade, câteodată, în această perioadă, nu sunt condiţii conforme de depozitare”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC, informează Antena 3 CNN.

Carnea românească este cea mai scumpă

Românii care stau în apropiere de granițe au preferat, în ultima perioadă, să își facă cumpărăturile în supermarketurile din Serbia, Bulgaria sau Ungaria. Un kilogram de ceafă de porc în Ungaria costă 30 de lei. În același timp, un kilogram de ceafă de porc poate fi cumpărat din Serbis cu 25 de lei. De asemenea, laptele, untul și făina sunt mai ieftine la vecinii sârbi.

Mai mult decât atât, și alte produse au prețuri mai mici în magazinile din țările vecine. Un coș cu produsele esențiale din Bulgaria costă cu 40 de lei mai puțin comparativ cu prețurile din supermarketurile din țara noastră. Unii dintre românii care locuiesc la granița cu Ungaria au decis să își facă cumpărăturile în țara vecină pentru că guvernul de la Budapesta a plafonat prețul unor produse.