Anonymous şi LulzSec -Hacktivişti - o nouă specie de internauţi care-şi motivează furturile

Anonymous şi LulzSec -Hacktivişti - o nouă specie de internauţi care-şi motivează furturile

Peste jumătate (58%) din furturile de date pe internet din anul trecut au fost făcute de activişti, potrivit unui raport anual publicat joi de compania americană de telecomunicaţii Verizon, confirmând dezvoltarea fenomenului “hacktiviştilor", transmite AFP.

“Aceste tendinţe noi contrastează puternic cu cele din anii trecuţi, când majoritatea atacurilor au fost făcute de infractori cibernetici motivaţi în principal de câştigurile financiare", scrie în raportul Verizon.

“Hacktiviştii", neologism format prin alăturarea cuvintelor hacker şi activist, sunt piraţi cibernetici cu motivaţii ideologice sau politice.

Anul 2011 a fost marcat de atacuri repetate ale mişcărilor Anonymous şi LulzSec, care au vizat multinaţionale şi organizaţii guvernamentale, poliţieneşti sau militare. "Acest tip de amenințare este înfricoșător" Verizon notează că multe dintre companiile atacate, “îngrijorate de natura misterioasă a mişcării şi de înclinaţia sa de a-şi pune victimele într-o situaţie stânjenitoare, consideră că acest tip de ameninţare este mai înfricoşător" decât atacurile clasice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi mişcarea activiştilor s-a aflat la originea celei mai mari părţi din furturile de date, aceasta a comis, în schimb, un număr mai mic de atacuri decât infractorii motivaţi de câştiguri financiare, mai precizează compania americană.

Raportul publicat de Verizon se bazează pe date furnizate în special de autorităţile americane, olandeze, australiene, irlandeze şi britanice.