Anomalie în Justiția din România, judecătorii și procurorii nu beneficiază de deducerea perioadei de suspendare

Anomalie în Justiția din România, judecătorii și procurorii nu beneficiază de deducerea perioadei de suspendare

Procurorii și judecătorii nu beneficiază de e deducerea perioadei de suspendare, așa cum ar fi normal, privind, prin corespondență la drepturile persoanelor condamnate.

O situație anormală care există de mulți ani în Justiția din România. Judecătorii și procurorii nu beneficiază de deducerea perioadei de suspendare temporară din suspendarea disciplinară definitivă dispusă de secțiile CSM ori de ICCJ. Și asta în condițiile în care o orice persoană condamnată beneficiază de scăderea din durata închisorii a perioadei de arest preventiv sau la domiciliu.

Judecătorii și procurorii nu beneficiază de deducerea perioadei de suspendare

„Abuzul persistă de 17 ani, de când au fost promulgate Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Că și cum nu ar fi de ajuns, nici fostul, nici actualul ministru al Justiției – Cătălin Predoiu (foto stânga), respectiv Stelian Ion (foto dreapta) – nu s-au deranjat să rezolve problema. Proiectele privind viitorul statut al magistraților și viitoarea lege de organizare și funcționare a CSM (trimise la Parlament de către Ministerul Justiției) perpetuează nedreptatea. Curiozitatea ne-a fost stârnită de cazul unei judecătoare suspendate disciplinar, despre care Lumea Justiției a scris de mai multe ori și care a revenit recent în față CSM. Speță ei a fost soluționată joi, 17 iunie 2021, de către Secția pentru judecători a Consiliului”, spun cei de la luju.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la soluționarea definitivă a dosarului disciplinar față de un judecător sau procuror, secția competență poate dispune suspendarea acestuia.

Suspendarea poate fi dispusă după ce secțiile CSM au aplicat sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură

De asemenea, această suspendare poate fi dispusă după ce secțiile CSM au aplicat sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură. Durata suspendării se calculează de la pronunțarea pedepsei de către secția respectivă a Consiliului până când sancțiunea rămâne definitivă – indiferent dacă în final Înalta Curte admite recursul magistratului și îi înlocuiește excluderea cu o sancțiune mai blândă.

Problema este că, dacă sancțiunea disciplinară, în formă rămasă definitivă (prin neatacare sau după ce se pronunță Înalta Curte, în recurs), este tot suspendarea, din perioada acesteia nu se deduce intervalul de timp în care magistratul respectiv a stat deja suspendat provizoriu, suspendare provizorie dispusă până la soluționarea definitivă a dosarului disciplinar sau că urmare a aplicării de către CSM a sancțiunii constând în excluderea din magistratură, mai spune sursa citată.