Îngrijitorii americani ai animalelor continuă, cu mari riscuri, să se ocupe de aceste victime tăcute ale pandemiei Covid-19.
Ce soartă vor avea grădinile zoologice fără vizitatorii lor, copii și adulți?
De la începutul măsurilor restrictive, grădinile zoologice, care funcționează economic în principal din banii proveniți din vânzarea biletelor, trebuie să se organizeze pentru a supraviețui fără principala resursă financiară, subliniază Washington Post.
Spre deosebire de patronii de restaurante, care au închis localurile odată cu aplicarea măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus, în cazul grădinilor zoologice miza este nu numai economică. Îngrijitorii nu pot abandona animalele care depind exclusiv de ei pentru a supraviețui.
Noile măsuri interzic accesul publicului la zoo iar majoritatea angajaților lucrează de la distanță, în afara celor considerați ca necesari în activități esențiale.
Aceștia trebuie să jongleze zilnic între măsurile de distanțare socială ordonate de guvern și anumite sarcini pe care nu le pot face singuri. Este cazul pentru vaccinarea de rutină animalelor, examinarea fizică a unor animale, inclusiv a celor periculoase, cum ar fi elefanții sau șerpii veninoși.
Chiar și așa, angajații trebuie să păstreze distanța unii de alții. Deseori, nu este posibil
Însă această schimbare perturbă deja animalele, obișnuite cu sosirea și plecarea vizitatorilor.
Îngrijitorii animalelor se tem și ei de coronavirus. Pe de altă parte, un angajat infectat ar reprezenta un pericol pentru unele animale. Primatele, spre exemplu, sunt deja cunoscute ca fiind sensibile la virușii transmiși de om.
Săptămâna aceasta, oamenii de știință au prevenit că noul coronavirus ar putea fi o amenințare mortală primatele mari aflate pe cale de dispariție. Îngrijitorii, de regulă, poartă măști, chiar și în afara perioadelor de criză sanitară, atunci când se apropie de primatele mari.
Acum, această regulă se aplică îngrijitorilor care se apropie de orice primată, potrivit lui Nadine Lamberski, veterinar-șef al grădinii zoologice din San Diego și al grădinii zoologice San Diego Safari Park.
Îngrijitorii au temeri și cu privire la probleme în lanțul de aprovizionare. Unele animale nu consumă decât anumite varietăți de alimente care ar putea deveni repede de negăsit.
Coronavirusul reprezintă de asemenea un cost financiar. Hrănirea animalelor devine scumpă, atunci când nu mai există vizitatori.