ANI va verifica "averile nejustificate" ale demnitarilor

ANI va verifica "averile nejustificate" ale demnitarilor

Senatul a adoptat, astăzi, cu 79 de voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă", Ordonanţa 49/2007 privind funcţionarea ANI. Aceasta prevede ca inspectorii de integritate să verifice dacă diferenţele de avere sunt sau nu justificate, în vederea eventualei sesizări a instanţei. Instituţia va fi condusă de Alexandru Macovei, cel care a asigurat şi interimatul încă de la înfiinţarea ANI.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent la dezbateri, a arătat că votul senatorilor asupra Ordonanţei ANI reprezintă un semnal "extrem de puternic" pe care România îl va trimite Comisiei Europene, astfel încât, în Raportul de ţară din iunie, să fie înregistrate progrese în domeniul justiţiei.

"Cu o largă majoritate, Senatul a adoptat Ordonanţa cu amendamentele propuse de către Guvern. Cred că este un semnal politic extrem de important, în sensul că întreaga clasă politică este interesată de deblocarea Agenţiei, de normalizarea acesteia şi crearea cadrului constituţional pentru ca ea să funcţioneze", a susţinut ministrul Justiţiei.

El a mai spus că utilizarea în legea Agenţiei Naţionale pentru Integritate a termenului "avere nejustificată" prezintă suficiente garanţii pentru respectarea drepturilor omului. Senatul este Camera decizională în cazul acestui act normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Predoiu: Se pare că avem preşedinte ANI

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că în urma concursului pentru funcţia de preşedinte ANI a fost selectat, din mai mulţi candidaţi, vicepreşedintele Agenţiei, Alexandru Macovei,dar că nu a expirat termenul pentru depunerea contestaţiilor.

"Acum două zile a avut loc un concurs pentru selectarea preşedintelui ANI. Avem şi un preşedinte al ANI, se pare. Anunţul este pe site. Este vorba de actualul vicepreşedinte. Mai există un termen privind eventualele contestaţii", a spus Cătălin Predoiu.

"Avem un preşedinte. Avem şi o lege. Important este ca ea să înceapă să funcţioneze, ANI fiind o condiţionalitate foarte importantă în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare cu Comisia Europeană pe domeniul justiţiei", a completat ministrul Justiţiei.

Alexandru Macovei a participat la proba scrisă a examenului împreună cu alţi patru candidaţi, însă doar el a trecut de proba scrisă. COntestaţiile mai pot fi depuse doar astăzi, iar faza a doua a concursului, interviul, va avea loc în data de 27 martie 2008, la sediul ANI.

În cadrul interviului, Macovei va dezbate, împreună cu membrii Consiliului Naţional de Integritate, planul de management privind organizarea şi funcţionarea ANI care a fost deja depus la dosarul de candidatură, înaintea susţinerii probei scrise.