ANI: Preşedintele CMR şi-a atribuit singur contracte de 200.000 de lei
- Dan Istratie
- 14 decembrie 2011, 12:38
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte de peste 200.000 lei.
Vasile Astărăstoae este rector al UMF 'Gr. T. Popa' din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au indicii referitoare la posibila săvârşire de către Vasile Astărăstoae a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnării, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui număr de 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totala de 204.759 lei, încheiate între Institutului de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa', cu propria persoană precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană.
Vasile Astărăstoae a fost numit pentru perioada 2008 - 2012 în funcţia de rector şi, implicit, ordonator principal de credite al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' Iaşi.
ANI susţine că începând cu data de 1 mai 2010 Vasile Astărăstoae a participat, în baza unui număr de 4 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF 'Gr. T. Popa' Iaşi - instituţie publică parteneră în proiect - cât şi în calitate de salariat. Acuzat că a trucat o licitaţie de 1,5 milioane de euro Începând cu anul 2001, Vasile Astărăstoae exercită şi funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi.
IML Iaşi, reprezentat legal de Vasile Astărăstoae în calitate de director, a încheiat 3 contracte civile de prestări servicii cu Daniela Astărăstoae, fiica acestuia, şi 3 contracte cu propria persoană.
Beneficiul patrimonial total obţinut de familia Vasile şi Daniela Astărăstoae, ca produs al conflictului de interese, a fost de 204.759 lei.
Vasile Astărăstoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat că împreună cu alţi doi directori de la UMF Iaşi au trucat o licitaţie cu fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane euro.
Replica lui Astărăstoae: "Am probe foarte clare pentru a demonta toate acuzaţiile" În replică, preşdintele CMR se declară şocat de atitudinea Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Am luat în această dimineaţă la cunoştinţă de faptul că ANI a transmis către presa un comunicat prin care, într-un limbaj insinuant, ambiguu dar protectiv pentru agentie, îmi sunt aduse acuzaţii de conflict de interese şi abuz în serviciu. Prin acest comunicat, ANI şi-a încalcat propria legislaţie de funcţionare. Mai mult, a încălcat dreptul la apărare deoarece nu mi-a permis să îmi expun punctul de vedere şi să depun probe, conform procedurii. Am probe foarte clare pentru a demonta toate acuzaţiile (şi de aceea ANI în mod prudent foloseste termenii de "suspiciuni", "indicii"şi nu face nicio afirmaţie tranşantă), dar sunt de principiul că un proces nu trebuie să se desfăşoare pe sticlă televizoarele sau în ziare ci în faţa instanţelor abilitate unde îmi voi dovedi nevinovăţia". Şeful CMR crede că acţiunile ANI sunt au ca scop influenţarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Rector al UMF Iaşi, care au loc la data de 16 decembrie şi alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, care se desfăşoara tot în această perioadă. "Acest lucru este inacceptabil şi inadmisibil şi cer ca ANI să răspundă în faţa legii pentru încălcarea dreptului la apărare", mai spune Vasile Astărăsoae.