Parlamentul Marii Britanii a respins propunerea organizării unui referendum de ratificare a Tratalui de Reformă al Uniunii Europene, semnat anul trecut la Lisabona, relatează EUobserver.
Această mişcarea reprezintă o victorie a premierului laburist Gordon Brown care a susţinut în faţa opoziţiei că nu este nevoie de cosultarea populaţiei pe această temă.
Cu 311 voturi "împotrivă", 248 "pentru" şi 63 de abţineri, Camera comunelor a dat un vot negativ, ieri seară, propunerii de a supune votului britanicilor Tratatul de la Lisabona.
Ideea de a organiza un referendum în Marea Britanie s-a bazat pe un manifest semnat, în 2005, de către cele mai importante trei partide britanice, de a cere aprobarea cetăţenilor în ceea ce priveşte o viitoare Costituţie a Uniunii Europene. La acea vreme Constituţia a fost respinsă de Franţa şi Danemarca.
În timp ce liderii Partidului Laburist şi cei ai Partidului Liberal Democrat susţin că Tratatul de la Lisabon nu are implicaţii constituţionale pentru Marea Britanie, Conservatorii consideră că documentul nu este decât o Constituţie sub un alt nume.
Acum este de aşteptat ca acest tratat să fie ratificat şi de Marea britanie până în vara acestui an. Până în acest moment doar cinci ţări au dat undă verde intrării în vigoare a documentului. Este vorba despre Ungaria, Slovenia, Malta, Franţa şi România.
Tratatul de la Lisabona a fost semnat de către şefii statelor membre UE în decembrie 2007 şi trebuie ratificat de către toate ţările până la intrarea lui în vigoare. Cele mai multe ţări au optat pentru ratificarea Tratului de către Parlament, doar Irlanda anunţând că va organiza un referendum în Iunie pe această temă.
(12:40)