Evenimentul Zilei > Sport > Anglia, la pământ după eșecul din finala Campionatului European. Mesaje dureroase la prințul William și premierul Boris Johnson
Anglia, la pământ după eșecul din finala Campionatului European. Mesaje dureroase la prințul William și premierul Boris Johnson

Anglia, la pământ după eșecul din finala Campionatului European. Mesaje dureroase la prințul William și premierul Boris Johnson

În timp ce în Italia s-a sărbătorit până în zori câștigarea titlului european, în Anglia, supărarea a atins cote maxime, după finala disputată pe „Wembley”.

Extaz și agonie, duminică seara, după finala Campionatului European, disputată pe „Wembley”, între Italia și Anglia, scor 1-1 (3-2 după executarea loviturilor de departajare). A fost nebunie în „Cizmă”, după ce „Squadra Azzurra” a devenit din nou, campioană continentală, după ce reușise această performanță o singură dată în istorie, în anul 1968.

Eșec dureros pentru englezi, mesaj de la William și Catherine

Finala a fost văzută de pe marele stadion din Londra și de prințul William, care a fost însoțit de soția sa, Catherine, și de fiul cel mare al celor doi, George. „Dureros. Felicitări, Azzuri, pentru o victorie mare”, a scris cuplul regal pe contul de Twitter. „Anglia, ați ajuns atât de departe, dar, din păcate, de data aceasta nu a fost ziua noastră. Puteți să vă țineți capul sus și să fiți foarte mândri de voi înșivă – știu că vor urma și alte lucruri”, a spus prin William, după ce Anglia a pierdut la loviturile de departajare. Astfel, naționala din Albion rămâne cu un singur trofeu major, titlul mondial cucerit în anul 1966, pe propriul teren.

Premierul Boris Johnson a declarat că englezii „au jucat ca niște eroi”, adăugând: „Au făcut mândră națiunea și merită să li se acorde un mare credit”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus: „Ei bine, ce EURO 2020 ne-ați oferit, Anglia! Ați făcut istorie în acest turneu. Puțini au văzut o performanță – sau o echipă – a Angliei ca cea pe care ne-ați oferit-o voi în această vară”.

Fiesta de mari dimensiuni în Italia

Altfel, ziarele și-au întârziat primele ediții încercând să surprindă toate aceste sentimente ale unei națiuni. „Leii ne-au făcut mândri”, spune principalul titlu al ziarului Metro.

„Am ajuns atât de departe, iar o victorie ar fi încununat totul. Echipa a unit țara, toată lumea a iubit viața în aceste vremuri grele”, spune Millie Carson, în vârstă de 18 ani, din Newcastle.

În Italia a fost o manifestare spontană de bucurie, la Roma și în multe alte orașe, după succesul de la Europene. Ultima victorie majoră în fotbal, pentru naționala Italiei avusese loc în 2006, la Campionatul Mondial.