Evenimentul Zilei > Actualitate > Angelina Jolie reconstituie un genocid pe marele ecran
Angelina Jolie reconstituie un genocid pe marele ecran

Angelina Jolie reconstituie un genocid pe marele ecran

Celebra actriţă a trecut în spatele camerei nu atât într-un scop artistic, cât în unul umanitar. Vrea să atragă atenţia asupra războiului din Bosnia, despre care "nu se vorbeşte suficient".

A mai realizat un documentar ("A Place In Time") în urmă cu patru ani, dar "In the Land of Blood and Honey", care va intra în cinematografele din SUA pe 23 decembrie, reprezintă adevăratul debut al Angelinei Jolie în calitate de regizoare şi scenaristă.
Lungmetrajul spune povestea de dragoste care se înfiripă între un sârb (Goran Kostic) şi o bosniacă musulmană (Zana Marjanovic) înainte ca războiul din 1992 să îi separe.
Cum abordezi un masacru
"Acesta este războiul generaţiei noastre… A fost cel mai crâncen genocid din Europa de după Al Doilea Război Mondial", a declarat Jolie în emisiunea "This Week".
"Mă gândeam şi meditam la aceste teme internaţionale, la violenţa împotriva femeilor, la lipsa intervenţiilor, la modul în care fiinţele umane sunt schimbate şi afectate de război, din care unii ies mai puternici, iar alţii realmente distruşi. (…) Nu există vreo cale bătută când e vorba să abordezi astfel de subiecte, dar ce mi se pare important este să le discuţi şi să le abordezi", i-a spus actriţa lui Christiane Amanpour, care a scris despre conflictul din Bosnia în anii ’90.
Un secret greu de păstrat
Actriţa a declarat că i s-a părut bizar să joace rolurile de regizor şi scenarist, dar a adăugat că a fost "grozav să nu se afle în faţa camerelor".

Cea mai dificilă i s-a părut scrierea scenariului. "Când eşti actriţă, foloseşti cuvintele altcuiva şi poţi mereu da vina pe regizor. Dar scenaristul este acela care stă de unul singur într-o cameră şi scrie ceea ce este important, amuzant, istoric, de actualitate".

Toată distribuţia filmului "In the Land of Blood and Honey" este alcătuită din localnici, pentru că asta este "povestea lor", susţine Jolie.
Ea a povestit că atunci când le-a trimis actorilor scenariul nu le-a spus acestora că este scris de ea, tocmai pentru că voia reacţia onestă a celor care reuşiseră să supravieţuiască războiului.
"Dacă am fi trimis scenariul, iar actorii l-ar fi citit şi ar fi spus «ce faceţi voi e iresponsabil» sau «ce faceţi voi e nepotrivit», atunci nu aş fi făcut filmul. Aş fi uitat de el şi aş fi ars scenariul", e convinsă actriţa în vârstă de 36 de ani.
Reacţia actorilor care au trecut prin război
Actriţele din "In the Land of Blood and Honey", Zana Marjanovic şi Vanessa Glodjo, au spus că scenariul le-a mişcat tocmai pentru că nu dilua războiul cum o făcuseră alte filme.
"Când am citit scenariul, m-am simţit de parcă aveam cuţite înfipte în piept şi în stomac. Şi mi-am spus: «Oh, Doamne. Ce e asta, de fapt? Este atât de puternic»", a povestit Glodjo. Jolie nu se aşteaptă la un succes comercial, în ciuda star power-ului ei.
"Am făcut acest film pentru că ni s-a părut că acesta este un război despre care nu se vorbeşte suficient. Ştiu că e un film care nu e uşor de urmărit, înseamnă să te uiţi două ore la ceva greu de digerat. Dar aceşti oameni au trăit asta timp de mulţi, mulţi ani. Şi simt că este un dar şi o datorie să urmăreşti timp de două ore un lucru pe care ei l-au trăit", conchide Jolie.
ACUZAŢII
Jumătate de Brangelina ar putea ajunge la tribunal
Jurnalistul şi autorul croat James J. Braddock (alias Josip J. Knezevic) a dat-o deja în judecată pe Angelina Jolie, potrivit unei ştiri exclusive apărute pe RadarOnline.com.
Motivul ar fi că povestea filmului se bazează pe un articol scris de el şi publicat în 2007, dar meritele sale nu sunt recunoscute. Printre similitudinile citate se numără şi aceea că protagonista filmului lui Jolie, ca şi personajul principal din articolul lui Braddock, a fost frecvent violată de soldaţi şi de ofiţeri.
Mai mult, în ambele cazuri, femeia a devenit servitoarea celor care o violau, lucrând în cartierul general al acestora, ceea ce li se întâmpla foarte rar prizonierilor de război.
În actele depuse la tribunalul federal, James J. Braddock a numit şi GK Films, casa de producţie care a finanţat lungmetrajul şi care îl va distribui.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wDBU8CqU0dg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Y_Bec3KaiDY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News