Evenimentul Zilei > International > Angela Merkel suferă electoral din cauza Greciei
Angela Merkel suferă electoral din cauza Greciei

Angela Merkel suferă electoral din cauza Greciei

Partidul cancelarului german a pierdut al cincilea scrutin regional din cele şase organizate anul acesta. Criza din Zona Euro a întors electoratul împotriva creştin-democraţilor.

Creştin-democraţii cancelarului german, Angela Merkel, au înregistrat duminică cea mai dură înfrângere în alegerile regionale din landul Mecklenburg- Pomerania de Vest, de după reunificarea Germaniei. Eşecul, al cincilea din cele şase scrutine similare organizate anul acesta, este cu atât mai răsunător cu cât a avut loc în landul pe care şeful executivului de la Berlin îl reprezintă în parlamentul federal.
Potrivit rezultatelor parţiale, partidul cancelarului (CDU) a înregistrat 23,1 la sută din voturi, cu mai bine de cinci puncte procentuale mai puţin comparativ cu alegerile din 2006. Social-democraţii (SPD) sunt câştigătorii detaşaţi ai scrutinului de duminică, cu 35,7 procente din opţiunile exprimate, şi urmează să decidă dacă menţin coaliţia cu CDU la nivelul landului sau optează pentru alţi parteneri.
Aliaţii lui Merkel în guvernul federal, democraţii liberi, nu au depăşit pragul electoral de cinci la sută. La cealaltă extremă, verzii au intrat pentru prima dată în parlamentul regional. Două partide extremiste, Die Linke, de stânga, şi NPD, de dreapta, vor fi, de asemenea, reprezentate în legislativul landului.
Eurozona şi sărăcia
Înfrângerea suferită de CDU era previzibilă. "Suntem însă dezamăgiţi că am pierdut la un scor atât de mic", a recunoscut Peter Altmaier, un parlamentar local. Eşecul trebuie pus, înainte de toate, în contextul economic local, dar, mai ales, în cel european.
Landul Mecklenburg- Pomerania de Vest este cel mai sărac din Germania. Rata şomajului este de 11,5 la sută în timp ce venitul pe cap de locuitor este sub media europeană. În acelaşi timp, regiunea înregistrează cele mai slabe rate de participare la vot din toată ţara. Analiştii subliniază însă că, înainte de toate, explicaţiile eşecului pe care partidul lui Merkel l-a înregistrat duminică trebuie găsite în nemulţumirea crescândă la nivelul electoratului faţă de modul în care cancelarul a gestionat criza din Zona Euro.
Mai exact, contribuabilii germani au criticat îndeosebi contribuţia substanţială pe care Germania şi-o aduce la Fondul European de Stabilitate Financiară (aproape 30 la sută), destinat asistării ţărilor europene care traversează grave probleme economice, precum Grecia şiPortugalia.
De altfel, această temă a fost dezbătută pe larg în campania electorală a regionalelor din landul situat în nord-estul ţării. Două treimi dintre germani vor ca Bundestagul să interzică orice altă contribuţie la fondul european de asistenţă.
Dublu test pentru cancelar
Alegerile regionale de anul acesta au fost comparate de observatori cu un test de susţinere pe care electoratul îl dă coaliţiei de guvernământ de la Berlin dintre creştin-democraţi şi democraţii liberi. Pe de altă parte, aceste scrutine sunt văzute şi ca o repetiţie generală înaintea alegerilor generale din 2013. Până atunci, CDU are de trecut o altă probă electorală, regionalele din 18 septembrie din Berlin.
Sondajele de opinie nu sunt însă încurajatoare pentru partidul cancelarului Angela Merkel. Social-democraţii, conduşi de carismaticul primar al capitalei, Klaus Wowereit, sunt creditaţi cu prima şansă în scrutinul de peste două săptămâni.
"Nu cred că a fost o greşeală că le-am vorbit germanilor despre euro. Oamenii vor să ştie ce face guvernul lor, iar subiectul euro este unul cu încărcătură emoţională pentru multe persoane. ”
ANGELA MERKEL, cancelarul german

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: