Angela Merkel, ovaționată în picioare la ultimul summit european. A fost comparată cu Turnul Eiffel
- Mihnea Talau
- 22 octombrie 2021, 22:42
Cu prilejul ultimului summit european la care a participat, vineri, cancelarul german Angela Merkel a fost ovaționată în picioare, după 16 ani, timp cât a condus destinele politicii de la Berlin.
„Sper că nu vă veţi supăra pentru această ceremonie prilejuită de ultimul dvs summit”, i-a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European, potrivit unor surse europene citate de AFP. Reuniunile Celor 27 „fără Angela sunt ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”, a mai adăugat Charles Michel,
„Plecarea dvs de pe scena europeană ne atinge din punct de vedere politic, dar ne umple şi de emoţie. Sunteţi un monument”, a mai spus Charles Michel, salutând „înţelepciunea” cancelarului, care le va lipsi europenilor „în special în perioadele delicate”.
Şefii de stat şi de guvern au elogiat anterior spiritul de compromis al responsabilei germane pe picior de plecare, precum austriacul Alexander Schallenberg, care a numit-o „artizană a păcii în sânul UE”, sau luxemburghezul Xavier Bettel, pentru care ea este „o maşină a compromisului”.
La acest ultim summit, în care Polonia a fost aspru criticată pentru încălcările statului de drept, politiciana germană şi-a lăsat din nou amprenta, pledând pentru dialog cu Varşovia.
Responsabilii europeni i-au oferit cancelarului un cadou reprezentând clădirea în care se desfăşoară summiturile europene, scrie Agerpres.
În cadrul intervenţiei sale, Charles Michel i-a adus un omagiu şi suedezului Stefan Lofven, care va părăsi în noiembrie postul de prim-ministru, pe care îl ocupă din 2014.
„Aţi marcat reuniunile noastre prin prezenţa dvs puternică şi liniştitoare”, i-a spus Michel politicianului suedez, salutând angajamentul său pentru „progresul social”, potrivit aceleiaşi surse.
În ultimele luni, liderii UE şi-au înmulţit omagiile şi elogiile la adresa celei care a condus Germania din 2005, aproape la fel de mult timp precum cancelarul Reunificării, Helmut Kohl (1982-1998).
Teamă unei apariţiei unui vid în interiorul UE
Aflată la conducerea primei puteri economice de pe continent, Angela Merkel a fost extrem de criticată pentru atitudinea Berlinului în timpul crizei zonei euro ca urmare a colapsului financiar global din 2008-2009, dar a fost apoi pe larg salutată pentru răspunsul său la criza provocată de afluxul de migranţi în 2015 şi, în cele din urmă, pentru ralierea sa la emiterea de datorie comună de către Cei 27 pentru a finanţa ajutorul acordat statelor afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19.
Cancelarul creştin-democrat (CDU) a demonstrat talente de administrator pragmatic, care i-au permis să realizeze compromisuri necesare pentru a păstra unitatea UE.
Germania ar urma să aibă un nou cancelar înainte de Crăciun. Social-democraţii, ecologiştii şi liberalii au dezvăluit joi calendarul negocierilor lor care vizează instalarea lui Olaf Scholz (SPD) la conducerea ţării la începutul lunii decembrie.
Retragerea Angelei Merkel, în vârstă de 67 de ani, suscită teamă de apariţia unui vid în interiorul UE, confruntată cu proiecte decisive pentru supravieţuirea sa: reconstrucţia economică post-COVID, schimbările climatice sau afirmarea rolului său geopolitic în faţa SUA şi a Chinei.