Angela Merkel, ÎNECATĂ în propriile promisiuni

Angela Merkel, ÎNECATĂ în propriile promisiuni

Capacitatea maximă de cazare a capitalei Bavariei, München, au fost atinse. Cancelara a decis închiderea provizorie a frontierelor, desființând practic Spațiul Schengen.

Femeia nu-și ascunde decepția: „Sincer, începem să nu mai facem față. Doar cu bunăvoința nu se poate reuși...” De zile bune, ea lucrează aproape non-stop ca voluntară pentru primirea zecilor de mii de  imigranți care sosesc fără oprire în gara din München, scrie Le Point.

Alaltăieri, 12.000 de imigranți s-au înregistrat la corturile gonflabile montat în grabă de autorități, după ce acestea au anunțat deschiderea frontierelor săptămâna trecută.

Angela Merkel s-a jurat că poate gestiona afluxul a 800.000 până la un milion de refugiați potențiali, anul acesta. „Wir schaffen das” („Vom reuși”) a promis ea.

Însă, odată cu curgerea zilelor, șefa guvernului de la Berlin a început să-și dea seama că jurământul său are tot mai puțin de-a face cu realitatea. Nu a durat mult până când „Da, putem” s-a transformat în „Nu, nu putem”.

A preferat însă să lase pe seama locotenenților săi comunicarea veștii proaste. Merkel i-a cerut ministrului de Interne Thomas de Maizière să anunțe presei că Germania va introduce „provizoriu” controale la frontiera cu Austria.

Sute de polițiști din toată țara au fost chemați să întărească liniile în Bavaria, pentru a supraveghea intrările de imigranți în Republica Federală.

Cu câteva ore mai înainte, compania feroviară austriacă OBB anunțase suspendarea traficului către și dinspre Germania începând de duminică, ora 17.

Aceste două anunțuri sunt veritabile sfidări pentru Angela Merkel. „Mutti” (mama) a națiunii și-a mințit „copiii”. Că a făcut-o intenționat sau nu, asta nu schimbă prea mult datele problemei, notează săptămânalul francez în analiza sa. De acum înainte, cuvântul ei va fi pus la îndoială, indiferent ce va spune sau va face.

Opoziției nu i-a trebuit mult pânî să accepte acest cadou oferit pe tavă, de a o critica pe cancelară. Ecologista Katrin Göring - Eckardt a acuzat că guvernul introduce controlul la frontiere pentru că vrea să distragă atenția de la „propriile eșecuri”.

Șeful partidului de extremă stânga, Gregor Gysi, la rândul său, se îndoiește că întoarcerea vameșilor „va rezolva problema”.

Conservatorii însă au salutat fermitatea Berlinului. Președintele Uniunii Creștin-Sociale, Horst Seehofer, care nu a încetat de la început să critice politica față de imigranți, a salutat că șefa guvernului a acceptat să transmită acest semnal.

Angela Merkel a primit duminică un sprijin neașteptat: premierul ungar Viktor Orban, care a ordonat ridicarea unui gard înalt de trei metri la frontiera sa cu Serbia, pentru a-i împiedica pe imigranți să pătrundă în țară, și-a exprimat „deplina solidaritate cu Berlinul” după restabilirea controalelor la frontiera cu Austria.

Unele pilule sunt mai greu de înghițit, însă Merkel are măcar meritul că a ascultat strigătele de alarmă ale celor din jurul ei.

Duminică, primarul social-democrat al Münchenului, Dieter Reiter, a anunțat că toate capacitățile de cazare a orașului său au fost depășite. În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe zeci de imigranți au fost obligați să doarmă pe jos, în gara centrală, din lipsa locurilor în spațiile de cazare. O premieră de la începutul crizei!

Duminică, zeci de imigranți bântuiau de-a lungul peroanelor și priveau la vitrinele magazinelor. Această dezordine nu a făcut decât să crească grija bavarezilor, care se întreabă cum liniștita și bogata lor regiune va face față valului uriaș de imigranți.

Pentru a mai scăpa de presiune, compania feroviară germană Deutsche Bahn a permis duminică câtorva zeci de imigranți să urce la bordul trenurilor sale pentru a merge la Berlin.

Cum necazurile nu vin câte unul, duminică noaptea, gara din München a trebuit evacuată, după ce un câine al poliției a depistat urme de explozibil în apropierea unui punct de informații.