Angela Merkel se va deplasa la Washington, pe 15 iulie, în urma invitației înaintate de președintele SUA, Joe Biden. Cancelarul german a declarat că așteaptă cu nerăbdare să deschidă „un nou capitol” în relațiile germano-americane, iar în vizita de luna viitoare, politicianul plănuiește să consolideze „legăturile bilaterale profunde”.

Ce teme vor fi dezbătute

Anunțul a fost făcut public chiar în prima zi a summitului Grupului celor Şapte (G7) din Anglia.

„Liderii vor discuta despre angajamentul de a coopera strâns asupra unei serii de provocări comune, inclusiv (măsuri pentru) încheierea pandemiei COVID-19, abordarea ameninţării schimbărilor climatice şi promovarea prosperităţii economice şi a securităţii internaţionale pe baza valorilor noastre democratice comune”, a declarat secretarul Departamentului de Presă al Casei Albe, Jen Psaki.

A plecat „tiranul”

Sosirea lui Joe Biden la Casa Albă, după patru ani de președinție Trump, a generat un val de optimism pentru cancelarul german și de ușurare din partea aliaților tradiționali ai SUA, care au propus Washingtonului un „nou început” .

Principalii rivali ai Washingtonului au preferat să nu-și facă iluzii. Rusia susținând că relațiile îmbunătățite ar depinde de „voința politică” a noului președinte. Diplomația rusă a că speră la o relație „mai constructivă” cu guvernul SUA. Evocând prelungirea tratatului de dezarmare New Start. Tratat ce limitează arsenalele nucleare din Rusia și SUA și  care expiră pe 5 februarie.

De partea sa, Iranul a susținut că susținând că „mingea este în curtea” a lui Joe Biden. Teheran a salutat plecarea „tiranului” Donald Trump, exprimându-și speranța reîntoarcerii SUA în acordul nuclear iranian.

Angela Merkel este, astfel, nerăbdătoare să lucreze cu Joe Biden. Cancelarul Germaniei s-a grăbit să le transmită președintelui Joe Biden și vicepreședintei Kamala Harris „cele mai calde felicitări” la investirea în funcție.