Numărul de salariaţi este una dintre cele mai mici probleme cu care se confruntă companiile publice din energie, consideră analiştii chestionaţi de "Evenimentul Zilei"
Guvernul a început să "taie în carne vie" şi a decis ieri concedierea a 1.300 de angajaţi de la companiile de stat Termoelectrica, Compania Naţio nală a Huilei, Electrocentrale Deva. Cu toate astea, spun analiştii chestionaţi de "Evenimentul Zilei", numărul de salariaţi este una din cele mai mici probleme cu care se confruntă firmele publice.
"Mi se pare o abordare cantitativistă, pentru că România are şi aşa un număr destul de mic de angajaţi", a spus pentru EVZ economistul Liviu Voinea. În opinia sa, cu totul altele sunt problemele cu care se confruntă companiile publice.
"Nu putem avea din ce în ce mai multe datorii şi din ce în ce mai puţini angajaţi, pentru că găurile negre nu se vor risipi", a completat Voinea. Care sunt aceste probleme? În opinia lui Voinea, preţurile reglementate la energie, care diminuează consistent veniturile companiilor. Statul vorbeşte de asemenea despre înlocuirea managementului de la firmele publice cu manageri privaţi, consideraţi mai performanţi. "Însă performanţa ţine şi de retribuţie", spune analistul economic. Astfel, comentează specialistul, "un manager retribuit cu 1.000 de euro şi care gestionează active de milioane de euro va fi întotdeauna tentat să îşi mărească veniturile, chiar şi mod frauduluos".
Cu toate astea, mulţi dintre angajaţi pleacă şi ca urmare a închiderii unor puncte de lucru ineficiente şi care nu mai pot fi modernizate, potrivit oficialilor com paniilor vizate. Astfel, Florin Mârza, directorul Termoelectrica, declara ieri pentru EVZ că cea mai mare parte a angajaţilor pleacă din cauza închiderii a două centrale, Doiceşti şi Borzeşti.
Concedieri ca la carte
Potrivit lui Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), înainte de a trece a concedieri, statul ar trebui să facă o evaluare la nivel macro, legat de care sunt sectoarele prioritare pentru economie, unde capacitatea de producţie trebuie menţinută sau chiar crescută.
Dacă se ajunge la tăieri, atunci acestea trebuie realizate în urma eveluării pe baza unor indicatori de performanţă, care de regulă nu intervin şi în cazul unui proces de restructurare la stat. Disponibilizările anunţate ieri ar trebui să fie doar primele dintr-un lung şir anunţat de autărităţi, unde se regăsesc şi Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova, Societatea Comercială ElectricaServ, CFR şi Poşta Română. Numărul total de salariaţi care ar urma să părăsească companiile de stat este de circa 7.000.