Angajații part time au aceleași drepturi ca și cei cu normă întreagă. Singura diferență este la orele suplimentare

Angajații care lucrează part time au dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu, dar și la tichete de masă, de vacanță sau vouchere cadou dacă acesta sunt acordate de firmă. În plus, dacă angajatorul oferă bonusuri extrasalariale, acestea trebuie acordate tuturor angajaților indiferent de norma de lucru.

Potrivit Codului Muncii, toți angajații, indiferent că au normă întreagă sau lucrează part-time au dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă. Dacă un angajator prevede mai puține zile de concediu pentru un angajat care nu are normă întreagă riscă să se aleagă cu amendă. În plus, contractul este nul.

Și perioada de probă este aceeași îndiferent de orele lucrate. Aceasta nu poate fi prelungită în cazul unui angajat care lucrează part-time. Concediul medical și indemnizația aferentă trebuie să se acorde tuturor salariaților care îndeplinesc condiția stagiului minim de asigurare. De asemenea zilele libere speciale cum ar fi cele pentru evenimente familiale deosebite se acordă atât angajaților cu normă întreagă, cât și celor care lucrează part-time. Și dreptul la concediu fără plată este prevăzut în Codul Muncii pentru toți angajații indiferent de orele lucrate.

Tichete de masă

Și tichetele de masă trebuie acordate tuturor angajaților indiferent de norma de lucru. Înainte de a stabili că acordă tichete de masă, firma trebuie să își facă anumite calcule pentru a vedea dacă poate susține costurile pentru toți angajații. Dacă oferă tichete de masă doar angajaților care lucrează opt ore pe zi riscă acuzații de discriminare. Și valoarea tichetelor trebuie să fie aceeași pentru toți angajații. Ea nu poate fi diminuată pentru cei care lucrează part-time. Aceeași regulă se aplică și la tichetele de creșă, tichetele cadou și voucherele de vacanță.

O mică diferență este la banii acordați pentru telemuncă. Legea spune că se pot acorda maxim 400 de lei pe lună pentru salariații care lucrează de acasă. Acești bani se acordă proporțional cu numărul de zile de telemuncă.

Bonusuri extrasalariale

Asigurările medicale private și pensiile facultative trebuie acordate în mod egal tuturor salariaților, dacă acestea sunt incluse în pachetul de beneficii extrasalariale și sunt menționate fie în contractul colectiv de muncă, fie în regulamentul intern.

Angajații part-time nu pot fi însă plătiți pentru orele suplimentare, deoarece acestea nu sunt prevăzute de lege decât în cazul angajaților care lucrează cu normă întreagă, potrivit avocatnet.ro.