Angajații din străinătate, care ar putea rămâne fără dreptul la pensie

Angajații din străinătate, care ar putea rămâne fără dreptul la pensiePensionari Sursa foto: Dreamstime

Îngrijitorii străini ar putea rămâne fără drept la pensie, după ce statul israelian are o inițiativă legislativă care prevede ca angajatorii să nu mai fie obligați să plătească taxele pentru aceștia.

Controverse în Israel. Îngrijitorii străini ar putea rămâne fără drept la pensie

O organizație israeliană pentru drepturile muncitorilor a criticat drept „cinică” inițiativa de modificare a Legii Muncitorilor Străini, care elimină obligația angajatorilor de a plăti pentru pensiile îngrijitorilor la domiciliu aduși din străinătate.

Organizația KavLaOved a declarat că Knessetul (Parlamentul israelian) a adoptat joi, 26 iunie, într-o lectură preliminară, amendamentul propus de parlamentarii de dreapta Ariel Kellner, Saran Hasakl, Yitzhak Kreuzer și Eliyahu Revivo.

Propunerea va influența zeci de mii de lucrători din țări precum Moldova, Filipine, Sri Lanka și altele, care îngrijesc persoane în vârstă sau bolnave. Aceasta urmează să fie acum trimisă într-o comisie parlamentară specializată pentru discuții și aprobare.

Activiștii susțin că amendamentul se bazează pe ideea „des auzită” în dezbaterile din Knesseth că îngrijitorii străini vin din țări mai sărace și, prin urmare, ar trebui să fie recunoscători pentru „salariile mari” din Israel. În realitate, conform organizației, este vorba despre salariul minim din Israel, câștigat pentru o muncă istovitoare.

Sursă foto: dreamstime.com

Ce consideră inițiatorii legii

Potrivit criticilor, inițiatorii legii consideră că legislația progresistă a muncii din Israel ar trebui aplicată doar israelienilor și că aceasta va ajuta angajatorii privați israelieni prin eliminarea obligației de a contribui la pensiile migranților.

„Această lege cinică, dacă va fi aprobată, demonstrează cât de oportunist este statul Israel, care aduce muncitori migranți în număr mare ca să lucreze în slujbe refuzate de alții, negându-le în același timp muncitorilor migranți drepturi esențiale”, se arată în comunicatul KavLaOved.

Propunerea de eliminare a dreptului la pensie pentru îngrijitorii străini din Israel survine în contextul tensiunilor dintre Israel și țări precum Moldova sau Filipine, pe fondul îngrijorărilor legate de respectarea drepturilor muncitorilor migranți din aceste țări, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Îngrijitorii străini, protejați în baza legislației actuale

În Israel, mii de moldoveni lucrează în special în sectoarele construcțiilor și îngrijirii bătrânilor și bolnavilor, două dintre sectoarele care sunt „deschise” străinilor conform legislației.

Conform legislației în vigoare, în Israel, în plus față de salariu, angajatorii transferă lunar o sumă într-un cont bancar pe numele lucrătorului, destinată plăților compensatorii și pensiilor, administrat de Autoritatea de Imigrare din Israel.

Această sumă este eliberată lucrătorului, împreună cu dobânda acumulată și după deducerea taxelor legale, la aeroport (sau poate fi transferată în contul bancar din țara de origine a lucrătorului) când acesta pleacă definitiv din Israel, imediat după expirarea vizei de muncă.