Angajații ANAF vor încă un spor, de 20%, pe lângă cel de 15%

Angajații ANAF vor încă un spor, de 20%, pe lângă cel de 15% Ordonanță de urgență privind blocarea creșterilor salariale la bugetari. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Personalul ANAF cere un spor salarial suplimentar de 20%, pentru suprasolicitarea neuropsihică, pe lângă cel de 15%, pentru „condiții vătămătoare”. Sindicaliștii au deschis procese în instanță, pentru a primi din nou acest spor, abrogat prin lege în 2017.

Angajații ANAF au deschis peste 260 de dosare în acest sens. Numai că, aceștia mai au un spor pentru condiții vătămătoare de 15% din salariul de bază. Astfel, acest spor de 20% s-ar adăuga la sporul deja existent.

Angajații ANAF, nemulțumiți de sporurile pe care le primesc

Cu toate acestea, există și alte categorii de instituții care beneficiază de astfel de compensații suplimentare pentru suprasolicitarea neuropsihică. Inclusiv magistrații și profesorii.

Pentru cei care aspiră la o carieră în domeniul administrației fiscale, salariul de plecare pentru un post de debutant sau asistent este de 3.600 de lei net. În timp ce un inspector ANAF poate obține până la 6.200 de lei pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proteste spontane au fost organizate în instituțiile ANAF în ultimele zile, asta după ce coaliția de guvernare a respins o serie de măsuri promise.

Ele vizzau egalizarea salariilor la nivelul celor mai ridicate câștigate în instanță de unii angajați, elaborarea unui statut al profesiei, categorie separată în viitoarea lege a salarizării.

Precum și păstrarea tuturor angajaților în contextul în care ordonanța de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar.

protest, angajati, finante, anaf

Angajații din Finanțe și ANAF protestează / Sursă foto: Facebook

Angajații ANI beneficiau, de asemenea, de încă două sporuri

Și personalul Agenției Naționale de Integritate primește spor de până la 25% pentru suprasolicitare neuropsihică. În luna martie a acestui an, parlamentarii USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea care le dădea aceste drepturi.

Coaliția PSD-PNL a utilizat un proiect de lege inițial destinat reglementării salariului directorului de extensie universitară. Asta pentru a crește salariile angajaților Agenției Naționale de Integritate cu până la 25%,

Amendamentul privind sporul pentru suprasolicitarea neuropsihică a fost introdus după ce legea a fost deja adoptată de Senat.

Prin urmare, în sesizarea depusă la Curtea Constituțională a României, USR și Forța Dreptei susțineau că această abordare încalcă principiul bicameralismului.

De asemenea, s-a semnalat încălcarea principiului legalității. Deoarece propunerea legislativă adoptată este considerată nejustificată și lipsită de fundament.

De asemenea, trebuie menționat că noul spor se adaugă celor două deja existente în cadrul ANI. Adică sporul pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate, care e de 15%. Precum și la sporul pentru condiții vătămătoare.