Câți bugetari plătim, de fapt. Suntem pe locul doi în UE

Câți bugetari plătim, de fapt. Suntem pe locul doi în UE Marcel Ciolacu. Sursa foto Razvan Valcaneantu EEC

Angajații Guvernului au depus într-un singur an aproximativ 5.000 de cereri de concediu, mai precis 4823. În aceste condiții se ridică întrebarea câți angajați are Guvernul României? Un răspuns dificil de obținut, în condițiile în care oficialii se eschivează atunci când jurnaliștii solicită clarificări în acest sens.

Avem al doilea cel mai numeros aparat bugetar din UE! Însă, numărul funcționarilor care lucrează pentru Palatul Victoria poate fi dedus după documentele oficiale care poartă antetul Guvernului.

Raportul de activitate al SGG

De exemplu, din raportul de activitate din 2021 al SGG (Secretariatul General al Guvernului) rezidă faptul că pe parcursul anului respectiv au fost redactate și înregistrate declarații de avere de interese pentru 1125 demnitari și 1991 de funcționari. De menționat este faptul că 100 de demnitari și 350 de funcționari nu au știut, fie nu au vrut să completeze corect declarațiile, informează Digi 24.

În 2021 au fost aprobate 4823 cereri de concediu de odihnă și 722 certificate de concediu medical. Cu un an în urmă, în 2020, secretariatul Guvernului a aprobat 4326 de cereri de concediu medical și a emis un număr de 523 certificate de concediu medical.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot în 2021, din datele furnizate de SPP ( Serviciul de Pază și Protecție), au fost eliberate 135 de cartele de acces pentru funcționarii SGG și ai celorlalte instituții cu sediul în Palatul Victoria. Totodată, au fost reactivate alte 811 cartele magnetice de acces.

Membri ai Guvernului României

Sursa foto: INQUAM_Photos

Tot din raportul de activitate din 2021 aflăm că au fost emise 692 de legitimații de carton, din care 248 pentru demnitari, 224 pentru colaboratori SGG și 220 de legitimații pentru salariați.

La nivelul UE avem al doilea cel mai mare aparat bugetar

În 2021 doar patru angajate au fost luate în evidență ca gravide. Iar, în 2020 au fost luate în evidență șapte gravide. Trebuie menționat faptul că raportul de activitate SGG pe anul 2022 încă nu a fost publicat.

În privința instituțiilor de stat din România, un alt document indică faptul că sunt 58 de instituții de stat considerate a fi ordonatoare principale de credite.

Printre acestea, toate ministerele din cadrul Guvernului, Administrația Prezindențială, Camera Deputaților, Senatul, SRI, SIE, SPP și Consiliul Legislativ. Instituțiile menționate au la rândul lor 1639 de entități publice subordonate. Doar în subordinea Ministerului Economiei sunt 14 unități subordonate.

Raportat la Uniunea Europeană, țara noastră are al doilea cel mai mare aparat bugetar. Anual, doar pe cheltuielile de personal, se duc aproximativ 120 de miliarde de lei. Aspect confirmat și de Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, după cum urmează:

„Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%”, a explicat ministrul Boloș.

Același ministru a arătat anul trecut că salariile bugetarilor au reprezentat 4,2% din PIB. Datele sunt valabile în perioada ianuarie-iunie 2022, potrivit Digi 24.