Angajaţi ai fostului "Doi ş’un sfert" implicaţi în trafic cu ţigări

Angajaţi ai fostului "Doi ş’un sfert" implicaţi în trafic cu ţigări

Mai mulţi ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Cluj (fostul "Doi şi un sfert") s-au mutat subit în diferite departamente din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj.

Nu au fost comunicate oficial motivele acestor mutări, dar surse confidenţiale din cadrul Serviciului susţin că acestea au legătură cu cele patru controale care au vizat, în acest an, activitatea SIPI Cluj.

Ultimul astfel de control a avut loc la sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie. La scurt timp după aceea, cel puţin patru ofiţeri au plecat din SIPI în structurile IPJ Cluj. Şeful IPJ Cluj, chestor de poliţie Ioan Pacurar, evită să comenteze încurcăturile în care au intrat noii lui sub ordonaţi. "Angajaţii SIPI nu se află în subordinea mea şi nu ştiu ce se întâmplă acolo", ne-a declarat chestorul Ioan Păcurar.

Surse din cadrul instituţiei spun că printre cei care au părăsit fostul "Doi ş’un sfert" s-ar afla însuşi şeful Serviciului Filaj, Eugen Golban, care a trecut la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Economico Financiare.

Aparent, Golban nu are nicio legătură cu problemele legate de traficul cu ţigări. El ar fi fost acuzat de favorizarea unor agenţi din subordine în defavoarea altora, cei din urmă semnând un memoriu împotriva propriului şef.

Comisarul-şef Marcel Brănduşan, şeful Serviciului de Protecţie Internă, care se află în concediu de odihnă, a părăsit şi el SIPI. Brănduşan a lucrat înainte de 1989 în cadrul Inspectoratului Judeţean de Securitate Cluj, având gradul de locotenent. Răspundea de studenţii din campusul Has deu.

Cu câteva zile înainte de Revo luţie, Brănduşan a fost premiat cu 3.000 de lei pentru modul în care a gestionat "problema studenţească". La vremea respectivă, niciun student nu s-a răsculat împotriva regimului securist. Petru Ghib şi Călin Cotârlă, foşti subordonaţi ai lui Brănduşan, sunt alţi doi ofiţeri care au trecut de la SIPI la Direcţia Generală Antico rupţie Cluj.

Contrabandă în piaţa centrală din Dej

În realitate, susţin sursele noastre, celor patru ofiţeri li se reproşează că n-au furnizat informaţii despre traficul cu ţigări de contrabandă aduse din Ucraina, efectuat chiar de membrii de familie ai unor poliţişti. Este, de exemplu, cazul fiicei unui poliţist din Dej care făcea contrabandă cu ţigări chiar în piaţa centrală a oraşului.

Un alt exemplu este cel al unei eleve de la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj-Napoca. Aceasta a fost filată în timp ce vindea ţigări fără timbru.

Şeful SIPI: "E doar o jumătate de adevăr"

Şeful SIPI Cluj, comisarulşef Vasile Morar, a refuzat să comenteze situaţia. "E doar o jumătate de adevăr, dar lucrurile nu stau chiar aşa. Nu pot comenta pe marginea acestui subiect", ne-a declarat comisarul-şef.

În acest an, IPJ Cluj şi Garda Financiară Cluj au reuşit să oprească doar un transport mai important, 1.990 de pachete de ţigări de contrabandă, restul capturilor fiind trecute la capitolul "firimituri".

1 singur transport important de pachete de ţigări de contrabandă au reuşit să intercepteze IPJ Cluj şi Garda Financiară Cluj

Ne puteți urmări și pe Google News