Două firme din Spania, Asaja Almeria şi Coag Canaris, care angajează agricultori români au urmărit, la interviu, aspectul fizic al candidaţilor.
Mai precis, spaniolii au ales, în mod special, oameni cu feţe arse de soare şi mâini bătătorite, ca semne că e vorba despre ţărani muncitori. Oficial, oamenii chemaţi la interviu trebuiau să facă dovada experienţei în agricultură şi a capacităţii lor fizice. Reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Craiova ne-au declarat că, în premieră, reprezentanţii firmelor iberice i-au anunţat că vor ţine cont de aspectul fizic al candidaţilor.
„Ne-au spus că este important aspectul fizic. Cei care vor merge în Spania nu trebuie să fie nici graşi, nici slabi, ci potriviţi, ca să fie convingători că pot face faţă eforturilor fizice depuse la câmp. Ei trebuie să aibă faţa bătută de vânt şi mâinile să fie muncite“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea adjunctă a AJOFM Craiova. Aceasta ne-a explicat de ce sunt spaniolii atenţi la bătăturile din palmă: „Solicitanţii trebuie să-i convingă de faptul că au experienţă în agricultură. Cum nu au certificate care să ateste acest lucru, trebuie să se ţină cont de prezenţa fizică. De aceea au loc interviuri, ca angajatorul să-l vadă pe viitorul angajat“.
La rândul ei, directoarea AJOFM Daniela Dobrin a ţinut să precizeze că, „în general, nu au fost condiţii restrictive sau, dacă au fost, sunt nespuse“.
Oricum, a precizat directoarea, nu au existat plângeri din partea oamenilor că nu ar fi fost angajaţi din cauza unor astfel de aspecte. „De regulă se ţine cont de vârstă şi de dorinţa de a munci“, a subliniat Dobrin. „Acolo se lucrează cu mănuşi“ Familia Gheorghe, soţ şi soţie, din comuna doljeană Călăraşi, a sosit în Craiova cu o seară înainte de interviu. Cei doi soţi au dormit în maşină, dar ieri erau în formă şi zâmbitori pentru interviu. „Suntem mulţumiţi de cum decurg lucrurile. Vrem să plecăm amândoi în Spania de data asta. Eu am mai fost la cules de struguri, acum trei ani, şi am fost încântat. Acum îmi iau şi nevasta“, ne-a spus, optimist, Petrică Gheorghe, în timp ce aştepta la coadă să-i vină rândul.
Dacă vor obţine un loc de muncă sezonier în Spania vor primi între 4,36 şi 5,02 euro brut pe oră. Bani suficient de mulţi încât să spună că merită să-şi lase acasă, în grija bunicilor, cei doi băieţi. Mioara Ene, din Craiova, iese de la interviu fericită că a prins un contract.
„Am participat anul trecut la preselecţ ie şi am prins un contract de nouă luni. Am fost la cules de roşii, castraveţi şi ardei. Acum plec iar. Sunt foarte mulţumită pentru că nu puteam să fac banii ăştia în România. În Spania câştig cam 1.200-1.300 de euro pe lună, iar după ce-mi achit datoriile, rămân cu vreo 900-950 de euro în mână“, ne-a spus femeia. Emoţionată, ea nu şi-a amintit dacă i s-a cerut să-şi arate palmele, dar crede că nu bătăturile ar fi putut conta în primul rând.
„Contează comportamentul atât în timpul programului, cât şi după program. Şi, oricum, acolo se lucrează numai cu mănuşi, nu ai cum să-ţi bătătoreşti mâinile“, ne-a mai spus ea, arătându-ne mâinile obişnuite cu munca.
Succes Spaniolii au luat mai mulţi olteni Candidaţii cu care am vorbit ne-au spus că nu au fost puşi să-şi prezinte palmele pe masă, dar le-a fost clar că aspectul fizic sănătos şi vârsta au contat în alegerea viitorilor angajaţi. Cum oltenii care s-au prezentat la interviu sunt obişnuiţi cu munca la câmp, şi asta se vede pe chipul lor şi în bătăturile din palme, spaniolii au semnat contracte pentru 255 de agricultori români, în loc de 202, cât doreau iniţial.