Într-o declarație făcută ieri pentru Evenimentul zilei, Ecaterina Andronescu a spus că deși au fost valuri de atacuri la adresa ei, își menține declarațiile conform cărora în PSD nu mai există comunicare și că puterea și deciziile luate aparțin unui grup restrâns.

„Eu nu am de gând să plec din partid. Nu vreau să discut despre plecarea mea la formațiunea domnului Ponta. Eu aș vrea ca social democrații să își revină și să realizeze situația critică în care ne aflăm. Nu mai există comunicare. În deciziile care se iau nu suntem consultați. De exemplu, Consiliul Național nu mai func ționează de doi ani, nici președinte nu are. Nu se poate ști despre starea reală lucrurilor din țară”, a declarat Andronescu.

Senatoarea s-a referit apoi la modul de guvernare. „PSD a pornit cu un program de guvernare foarte bun. Ne-am luat toate zoaiele pentru promisiunile făcute. Poate chiar reușim să guvernăm așa cum am promis”, a spus social democrata.

 

Guvernul, veriga slabă a PSD

Andronescu a mai precizat că un guvern trebuie să guverneze pentru toată lumea, așa cum un președinte este președinte și pentru cei care nu l-au ales. „Pentru că este vorba despre Diaspora și evenimentele triste care au avut loc. Nimeni nu a plecat de bine din România. Dar nimeni nu se gândește la oamenii aceia care trăiesc în alte țări. Desigur, unii au o viață bună acolo și individual au reușit să se integreze. Dar nu putem vorbi despre comunități închegate acolo. Eu am fost în astfel de comunități. Am aflat că nu merg la vot pentru că nu sunt întrebați despre problemele lor. Ei încearcă să ducă o parte din România acolo. Mi s-a așezat un nod în gât când am văzut cum petrec, cum improvizează, cât de mult duc dorul țării”, a povestit Ecaterina Andronescu

 

Fără taxe consulare, dar fără asistență

Senatoarea PSD a mai vorbit, în legătură cu Diaspora, despre un caz care a revoltat-o. „Statul român are o răspundere pentru cetățenii ei, oriunde ar fi. Am aflat despre un caz din Italia. Soțul unei românce a avut un accident de muncă acolo, în urma căruia a rămas paralizat. Ea singură se luptă cu autoritățile de acolo pentru că nimeni din țară sau de la Ambasadă nu a ajutat-o. S-au eliminat taxele consulare, foarte bine. Dar nu este suficient”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

 

Există viață și în afara PSD

Ecaterina Andronescu a insistat pe ideea că este necesară o altă echipă de guvernare. „PSD a câștigat cum nu a făcut-o niciodată. Dacă nu va realiza că trebuie să guverneze bine pentru toți românii, nu știu ce se va alege de partid”, a spus senatoarea. Andronescu a acceptat că, după 22 de ani, este posibil să fie exclusă. Crede că are o carieră profesională care ar putea compensa lipsa activității politice, dar mai consideră că are suficiente resurse să mai facă politică.

 

„Doamna Andronescu este un nume în partid”

Președintele PSD Bistrița Năsăud, Radu Moldovan (foto), a declarat, ieri, pentru EVZ, că Ecaterina Andronescu este un nume cu rezonanță în PSD, dar a greșit. „Poate că sunt justificate afirmațiile doamnei Andronescu, dar putea să spună ce nemulțumiri are într-un cadru instituțional. Fiecare are dreptul la opinie, dar să o facă în interiorul partidului. Eu nu aș vrea să plece sau să fie exclusă, a oferit multe partidului. Dar și invers, fiecăruia ne-a oferit câte ceva partidul. În plus, și-a ales și un moment foarte nefericit să facă aceste declarații”, a afirmat Radu Moldovan.

Fragment din scrisoarea deschisă

„Este momentul să ne trezim și să luăm în serios responsabilitatea majoră pe care ne-a încredințat-o poporul: SĂ GUVERNĂM ȚARA. Dar, pentru a atinge acest obiectiv, noi cei din PSD trebuie să facem urgent două lucruri:

1. Să venim în cel mai scurt timp cu un Prim-ministru și un guvern PSD de super profesioniști și să guvernăm țara, iar partidul are suficienți specialiști pentru un asemenea guvern.

2. Pentru binele României și pentru binele PSD-ului, președintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate și maturitate și să facă un act de mare curaj și demnitate politică și să se retragă din fruntea partidului. Motivele sunt suficiente, le știm cu toții și nu le voi expune acum.

Dacă lucrurile acestea nu se vor întâmpla acum, urgent, vom pierde guvernarea, iar noi ca partid vom ajunge la dezastru, iar în locul unui guvern PSD de profesioniști, pe care am putea să îl avem, ne vom trezi iar cu un guvern de amatori…”