ANDREI CRACIUN: Cate ceva despre puloverul lui Roman

ANDREI CRACIUN: Cate ceva despre puloverul lui Roman

Pentru ca atunci cand spui Petre Roman, te gandesti prima data la un pulover.

Probabil nu-l cunoasteti pe Tanase Daniel. Nici eu nu-l cunosc, dar cred cu tarie ca este cel mai fin observator al revoltei populare urbane din 1989 (nu pot sa-i spun nici revolutie, nici lovitura de stat). Compunerea sa (datata 6-XII-1990), pe care am primit-o pe e-mail de la un prieten, sintetizeaza Romania tranzitiei intr-o fraza izvor de la care s-au adapat toti analistii, stilistii, realistii, idealistii si proletcultistii convertiti ai anilor din urma: ”Viata a fost mai usoara dar mai greu de inteles”.

Ce legatura are fostul elev Tanase Daniel cu puloverul domnului revolutionar Roman Petre? (nu ma intrebati de ce avem revolutionari daca n-am avut revolutie – probabil, „domnului revoltat” nu da bine). Are. „Petre Roman a efectuat excursii in tari straine si a vorbit mult cu conducatorii tarilor desvoltate. Cu asta ne-am desvoltat si noi stiinta si indemanarea”, scrie, cu priceperea sa, copilul Tanase, originar, pesemne, din Braila. Pentru Daniel, ca pentru noi toti, Petre Roman e o figura tatuata pe creier.

Am auzit oameni mirandu-se ca picanteriile din viata privata a politicianului strang zeci de mii de vizualizari pe site-urile jurnalelor. Si m-am mirat. Oriunde in lume, un fost prim-ministru care isi lasa nevasta pentru o domnita mai tanara cu trei decenii face prima pagina. Politica si sexul sunt ingredientele unui cockteil jurnalistic la care viseaza orice redactor sef de tabloid. Si totusi, cred ca interesul pentru Roman, care are de ani buni gatul frant politic, vine din alta parte.

Un „emanat” atat de pregnant al unei lumi prabusite nu poate fi uitat. Petre Roman in pulover, in balcon. Imaginea erotico-eroico-idilica, cel mai frumos vis al doamnelor de la APACA. Le tineti minte, cele care nu doreau nici Kent, nici valuta, ci ceva mult  mai prozaic. Ceva care ar face-o sa roseasca si pe fiica lui Petre, Oana, care a petrecut vreme indelungata in compania trupelor chic de stripperi.

Roman va ramane pentru romani un personaj fascinant. Nu numai pentru ca a avut rolul sau in teatrul tragic al mineriadelor, sau in „schimbarea in bine” din 1996. Daca l-as compara cu ceva, ar fi cu adidasii, Sclava Isaura, Testoasele Ninja sau Captain Planet. Sau cu prima gaina care a nascut pui vii, ori cu primii avortoni postdecembristi din container, care au decorat paginile unor ziare cu tiraje inegalabile. Cu primii homosexuali fugariti, cu mult inainte de prima Gay Parade. Sau cu Andreea Esca.

In ’89. fiul lui Valter Roman (fost locotenent-colonel NKVD, fost emigrant politic sovietic, fost  sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane insarcinat sa o transforme intr-o filiala a Armatei Rosii, fost director al Editurii Politice), profesorul Petre (casatorit cu fiica unui ambasador comunist) avea, totusi, carisma unui occidental. Despre el, se auzise pe la colturi si inainte.

Dar, peste toate, Roman a fost unul dintre primele produse politice democratice din Romania. Oricati bani ar pompa  firmele concurente, romanii vor numi pantofii de sport tot adidasi, copiatoarele vor fi mereu xerox. Iar pentru cei din generatia mea, Captain Planet sau Testoasele Ninja vor fi, for ever, cele mai tari desene animate. Evident, la mare lupta cu minunata Sandy Belle. (Asa e ca va incerca un fior cand auziti – „Va, Sandy! Va Sandy, sans doute, va Sandy, tu suis la route!...” ?). Cat despre „Sclava Isaura”, e de ajuns sa va spun ca, atunci cand se auzea genericul telenovelei, terenurile de joaca din spatele blocurilor noastre comuniste se goleau instantaneu.

Habar n-am daca domnul Petre a innebunit la batranete, cum spune doamna Mioara. Sau, pur si simplu, a realizat ca are doar o viata si ar vrea sa si-o petreaca intr-un registru epicurean, cum lasa sa se intelega comunicatul sau lapidar de acum cateva zile. Imi amintesc insa ca aveam un coleg de scoala primara care la intrebarea „ce vrei sa te faci cand te faci mare?” raspundea invariabil „Petre Roman”, asa cum spun azi, prin reclame, tancii multimedia ca vor sa fie „Sumahar”. Probabil in „isteria Roman” e si bucuria norodului care tresalta fericit la scene precum cele din „Si bogatii plang”.

Dragostea unui barbat sofisicat si celebru pentru o cantareata de manele? Are ceva din bucuria batranilor care vad, de departe, postasul in zilele de pensie. Ceva sadic, ceva frustrant si ceva speranta. Roman, cel dezbracat de pulover, se vinde tocmai pentru ca odinioara Roman, cel cu pulover, ”a efectuat excursii in tari straine si a vorbit mult cu conducatorii tarilor desvoltate, si cu asta ne-am desvoltat si noi stiinta si indemanarea”. Nu stiu ce nota a luat elevul Tanse Daniel pentru compunere. Dar stiu ca, intr-adevar, ”viata a fost mai usoara dar mai greu de inteles”.

Compunerea lui Tanase Daniel

 

Ne puteți urmări și pe Google News