Andrei Caramitru spune cum ar putea fi rezolvat războiul din Ucraina. Soluția poate fi însă una dezastruoasă

Andrei Caramitru spune cum ar putea fi rezolvat războiul din Ucraina. Soluția poate fi însă una dezastruoasă Sursă: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Un scenariu nebunesc, dar totuși posibil, ar putea duce la încetarea războiului din Ucraina și la dispariția Rusiei de pe hartă. Un personaj controversat din România a cutezat să pună pe hârtie aceste planuri.

Soluția lansată de Andrei Caramitru nu este una tocmai realizabilă, având în vedere că propunerea este una anti-Rusia și ar putea duce la izbucnirea unui al Treilea Război Mondial. Andrei Caramitru este consultant financiar și fost consilier al președintelui USR.

Andrei Caramitru spune cum ar putea lua sfârșit războiul din Ucraina

Potrivit acestuia, soluția nu este deloc una dificilă, iar Rusia ar dispărea. „În cazul în care Polonia ar intra în Belarus, România și Ucraina ar intra în Transnistria, Turcia ar ajuta Georgia să primească ruși, Kazahstanul și Armenia ar ieși din CSTO și Japonia revendică Insulele Kurile - toate acestea nu sunt puncte majore de escaladare. Rusia ar dispărea. Chiar nu este dificil...”, scrie Andrei Caramitru pe rețelele de socializare, potrivit știripesurse.ro.

Conflictul din Ucraina durează deja de aproape zece luni, de la atacul declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022. În ultimele 24 de ore mai multe explozii au zguduit orașul Simferopol din Crimeea, dar și Sevastopolul, sediul flotei ruse din Marea Neagră.

Belarusul nu va invada Ucraina

Luptele de pe frontul din Ucraina continuă și astăzi, în timp ce Rusia este mai izolată ca oricând. Deși alături de ea sunt câteva state, acestea nu pot reacționa și implica activ în război, de teama repercusiunilor. Aceeași este situația și pentru Belarus.

Președintele Belarus Aleksandr Lukaşenko nu intenționează să intre în războiul în Ucraina din cauza riscului de reaprindere a tulburărilor interne dacă aparatul său de securitate este slăbit prin participarea la un conflict costisitor în țara vecină, precizează Institutul pentru Studiul Războiului.

„Angajarea unei cantități substanțiale din acel aparat de securitate în războiul din Ucraina l-ar lăsa probabil pe Lukașenko deschis la reînnoite tulburări”, estimează specialiștii de la think-thank-ul american. Potrivit unui specialist, președintele din Belarus este conștient că dacă ar decide să invadeze Ucraina, ca lider al unei țări suverane, „ar fi evident că efortul Rusiei de a asigura controlul deplin al Belarusului a reușit”, potrivit Libertatea.