Fiul fostului mare actor Ion Caramitru face o serie de acuzații greave la adresa companiei austriece OMV Petrom. Andrei Caramitru susține, nici mai mult, nici mai puțin, că austriecii de la OMV sunt suspecți pentru sabotarea economiei românești. Acuzațiile sale vin în contextul refuzului Austriei de a susține aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Andrei Caramitru cere autorităților române să-l ia la întrebări pe Christopher Veit, șeful pe explorare si productie. Acesta deține, în opinia sa, cea mai importantă poziție în cadrul organizației OMV Petrom. Fiul lui Ion Caramitru este de părere că sunt suspiciuni, în cazul OMV, de furt generalizat și sabotaj asupra economiei României.
El își prezintă teoria, în opt puncte, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare și promite că va reveni cu noi informații. Andrei Caramitru face o serie de legături cu politica lui Vladimir Putin și cu interesele Gazprom, compania de stat a Rusiei.
„Să vorbim un pic de OMV Petrom. Și dau și un nume. Și cine trebuie luat la întrebări – Christopher Veit, șeful pe explorare și producție, austriacul cu cel mai important job acolo. Pentru că există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat.
1) Strategia publică a OMV este de a investi în petrochimie. Însă doar în Austria, nu la Petrom. Cum se explică asta? De ce în Austria care nu produce gaze și nu în România care produce? Nu cumva ca să penalizeze România și acționarii minoritari?”, se întreabă Andrei Caramitru la primul punct al expozeului său.
OMV acuzată de șantaj la adresa guvernului
Cea de-a doua acuzație pe care o lansează, de șantaj la adresa Guvernului României, este pusă tot sub forma unor întrebări. El se întreabă care ar fi motivul pentru care compania austriacă a redus producția de petrol și gaze în România și dacă această decizie are legătură cu interesele Gazprom.
„2) este adevărat că OMV a șantajat guvernul românesc că nu va exploata gazele din Marea Neagră decât dacă ajung la Viena la Borealis? Cu argumente mincinoase că doar așa poate găși finanțare? Nu ar insamna asta prejudicierea acționarilor minoritari din România? Nu e contrar legii?
3) de ce Petrom a tăiat producția de gaze și petrol la jumătate de la privatizare până acum? De ce a tăiat pe gaze mai mult decât Romgaz, deși au resurse financiare mai importante? De ce fix înainte de război? Cumva a fost cerut asta de Gazprom?”, a mai spus Andrei Caramitru.
Legăturile cu Vladimir Putin ale austriecilor
În acest context, Caramitru vrea să știe ce motive au determinat reducerea importurilor de diesel ale OMV pentru România și regiunea Balcanilor. El acuză o interferență a lui Vladimir Putin care își dorește să provoace o criză de energie în Europa de Est. Se știe că Moscova este interesată să-și manifeste controlul în fostele state comuniste din Estul și Centrul Europei, iar pentru acest lucru se folosește de resursele energetice.
„4) este adevărat că pe zona de trading OMV a redus importurile de diesel pentru România și Balcani? Iarăși – nu cumva e la ordinul lui Putin ca să creeze criză energetică aici?
5) este adevărat că tot procurement-ul este decis la Viena și nu la Petrom? Ceea ce e contrar legilor de corporate Governance și ilegal?
6) este adevărat că Petrom a fost forțat să cumpere pe zeci, sute de milioane, «consultanță» de la firme decise în Viena fără nici un proces competitiv? Care nu au făcut după nimic? De ce și unde s-au dus banii?”, se mai întreabă Caramitru.
Rudele politicienilor angajate la OMV
De asemenea, el face referire la angajarea rudelor unor politicieni români, în diferite poziții la OMV Petrom, pe salarii foarte mari. Prin intermediul acestora, austriecii pot influența deciziile la nivelul guvernului.
„7) este adevărat că în multe cazuri echipamentele cumpărate de Petrom la decizia OMV sunt cumpărate de la intermediari obscuri din offshore-uri la prețuri umflate de 3-5-10 ori? De ce și unde se duc banii?
8) de ce Petrom a angajat rude ale politicienilor vechi și noi de prin România, la salarii mega umflate? Nu cumva că să cumpere protecție?
E doar un teaser ăsta. Revenim cu chestii mai precise în viitorul apropiat”, și-a încheiat Andrei Caramitru postarea pe contul de Twitter.
Andrei Caramitru propune soluții radicale în cazul OMV
Ulterior, Andrei Caramitru a revenit cu un nou fir în care a dat mai multe informații despre acuzațiile pe care le-a formulat la adresa OMV Petrom. În cazul în care Viena se va opune aderării României la Schengen, el a cerut declanșarea mai multor investigații ale unor instituții de stat în cazul OMV Petrom, ba chiar și declararea Austriei drept putere ostilă României. Într-un final, Andrei Caramitru a afirmat că va trebui naționalizată Petrom și eliminarea acționariatului austriac.
„Dacă Austria bagă veto contra României pe Schengen. Ce trebuie făcut:
- vot în parlament care să declare Austria putere ostilă acaparată de Rusia:
- CSAT declanșează anchetă pe influența rusească prin companiile austriece de aici
- DIICOT și DNA anchetează toate actele de corupție prin entități austriece. SIE și SRI anchetează spionaj pentru ruși și subminare;
- cum se găsește ceva urat (80% din cazuri sunt horror) - arestați direct cetățenii austrieci implicați și cozile de topor de aici;
- naționalizat Petrom pe baza subminării economiei, spionajului și corupției generalizate. După - ridicate toate permisele de reședința ale austriecilor. Și asta doar pentru început. Atenție - doar aplicăm legea. Atât! Nu mai sunt protejați aici ticăloșii ăștia. Atât”, a mai scris Andrei Caramitru, pe Twitter.