Andrei Bădin: Ciudatele mesaje ale Occidentului în scandalul Ponta-Șova

Andrei Bădin: Ciudatele mesaje ale Occidentului în scandalul Ponta-Șova

Jurnalistul comentează, într-o opinie publicată pe site-ul Flux24, modul în care au reacționat oficialii occidentali cu privire la scandalul Ponta-Șova.

Redăm mai jos opinia jurnalistului Andrei Bădin, publicată pe flux24.ro:

Au trecut 72 de ore de când Senatul a refuzat să îşi dea acordul privind cererea DNA de arestare sau reţinere a lui Dan Şova. Pentru prima dată în astfel de cazuri nici o ambasadă occidentală nu a mai reacţionat. Până acum după astfel de decizii ale Parlementului reacţionau imediat americanii, dar şi mulţi dintre vest-europeni. Acum nu a mai reacţionat nimeni, nici măcar Olanda care caută motive să îşi susţină refuzul privind aderarea României la Schengen.

Unii au încercat să explice tăcerea prin cazul Bechtel şi implicarea lui Şova, dar cred că explicaţiile sunt mult mai profunde. Nici o ambasadă occidentală nu a mai avut reacţii despre justiţia din România după scandalurile SRI şi Rarinca. Este doar o observaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interesant este că şi după detonarea dosarului Ponta de către DNA nu au mai existat tradiţionalele reacţii internaţionale: nimeni nu e mai presus de lege, politicienii să răspundă în faţa justiţiei. .

Mai mult, nr.2 în Comisia Europeană aflat în vizită la Bucureşti a reacţionat ca Pillat din Pont. "Nu sunt în poziția de a comenta politica internă a României. CE niciodată nu comentează cazuri specifice din niciunul dintre statele membre, incluzând România. (...) Nu vorbim aici la modul general, ci vorbim despre un caz foarte — foarte specific și nu văd niciun motiv pentru care CE ar trebui să se exprime asupra acestui caz specific. Este un caz care se află în mâinile autorităților judiciare din România, partea politică a lucrurilor este în mâna președintelui, a premierului și a Parlamentului. Nu are nimic de-a face cu CE", a declarat Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, olandez fie vorba între noi.

Reacţii au fost însă de susţinere: "România este un stat suveran şi respect întru totul independenţa autorităţilor române. Cu toate acestea, doresc să îmi exprim deplinul sprijin pentru Victor Ponta şi pentru Guvernul pe care îl conduce. Cred că, în ultimii ani, România a înregistrat progrese socio-economice considerabile şi că trebuie să continue pe acest drum. România are în acest moment nevoie mai mult ca oricând de stabilitate, dat fiind contextul regional”, a declarat Gianni Pittella, preşedintele Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Noi doar am observat această schimbare de ton. De fapt este vorba mai mult decât o schimbare de ton, ci de o distanţare faţă autorităţile judiciare din România, dar şi probabil un calcul geopolitic sec. Sau poate occidentalii sunt la plajă şi nu au avut timp să comenteze. Sau poate negociază. Sau poate se uita la unda de şoc: criză politică în Basarabia, Ucraina este în pragul falimentului, Macedonia arde, Grecia e în fierbere, Kosovo.

România părea singura oază de stabilitate în regiune, mai ales că este punctul din mijlocul legăturii între Balcani şi fostul şpaţiu ex sovietic. Se mai înjurau Ponta cu Băsescu, dar undeva era păStrată o graniţă.

Pe de altă parte e de observat reacţia americanilor la vizita lui Kelemen Hunor în SUA, unde a reclamat abuzurile justiţiei. A fost una extrem de pozitivă, mai ales ţinând cont de celebrul caz Marko Attila.

Diavolul stă ca de obicei în detalii...