Ancore impotriva sforaitului

Ancore impotriva sforaitului

Un dispozitiv testat de chirurgii americani, belgieni si germani tine caile respiratorii deschise si impiedica zgomotele sa se produca in somn.

Dispozitivul care impiedica aparitia sforaitului si apneei (pauzele repetate de respiratie in timpul somnului) este format din doua ancore, care se ataseaza limbii si maxilarului.

Se aplica in doar 15 minute si nu produce disconfort, sustin specialistii belgieni, citati de publicatia „Daily Mail”. Implantarea dispozitivului se realizeaza cu anestezie generala, dar chirurgii spera ca pe viitor sa foloseasca doar anestezia locala.

Ancorat de limba si maxilar

Dispozitivul, testat in momentul de fata in clinici din America, Belgia si Germania, trage limba mai aproape de osul maxilarului si deschide caile respiratorii.

Sforaitul si apneea apar in momentul in care caile respiratorii se „prabusesc” efectiv, blocand circulatia aerului. In apneea de somn, circulatia aerului poate fi intrerupta pana la 10 secunde. Zgomotul survine atunci cand aerul incearca sa treaca de caile blocate.

In aproximativ 15 minute, dispozitivul este introdus printr-o mica incizie facuta in partea laterala a gatului. Se implanteaza la baza limbii, aproape de gat, o ancora mica de metal, de aproape 1 mm lungime.

O ancora asemanatoare se implanteaza in osul maxilarului. Ulterior, cele doua mini ancore sunt unite printr-un fir care, odata ce este strans, trage limba in fata si ajuta la deblocarea cailor respiratorii, sustin specialistii de la University of Antwerp Hospital din Belgia, una dintre cele trei clinici unde se testeaza in momentul de fata noul mecanism.

Ajustabil, in functie de pacient

Specialistii belgieni sustin ca, odata implantat, dispozitivul nu produce niciun fel de disconfort. „Rezultatele pe primii pacienti tratati sunt incurajatoare. Pe viitor, poate deveni un tratament standard al pacientilor cu apnee moderata sau chiar severa, deoarece este o metoda simpla si ajustabila, in functie de pacient”, spune doctorul Evert Hamans, conducatorul testelor realizate la University of Antwerp Hospital din Belgia, citat de „dailymail.com”.

Alternative

Slabiti si nu dormiti pe spate

Cea mai simpla metoda de a impiedica blocarea cailor respiratorii si, drept urmare, aparitia sforaitului si a apneei in somn este pierderea in greutate, arata publicatia „Daily Mail”. Alternativa ar fi sa dormiti pe spate sau sa evitati alcoolul.

Pacientilor li se mai pot da anumite dispozitive care mentin maxilarul inferior si limba intr-o anumita pozitie, astfel incat sa nu mai blocheze caile respiratorii.

Medicii mai recomanda pacientilor sa poarte pe tot timpul noptii o masca prin care se sufla aer pentru mentinerea cailor respiratorii deschise. Desi se dovedeste o metoda foarte eficienta, pacientilor li se pare inconfortabila.

Ne puteți urmări și pe Google News