UPDATE – Tudor Giurgiu a scris, joi, pe Facebook, motivul pentru care a fost prezent la DNA.
„Corect, aseara am primit multe mesaje de tipul “Esti OK?” Da, lume, sunt OK, nu va panicati, alaturi de alti producatori si cineasti notabili suntem chemati la DNA drept martori intr-o investigatie impotriva unor factori de decizie din CNC care, se considera, sunt vinovati de abuz in serviciu in perioada de dinainte de 2014. Totul a pornit de la faptul ca ex-directorul Kogalniceanu a chemat corpul de control al premierului Ponta sa verifice mandatul directorial al lui Serbanescu, caracterizat, se stie, prin multe controverse.”, a scris Tudor Giurgiu.
Regizorul acuză corpul de control trimis de fostul premier Victor Ponta că au „trântit un raport plin de aberații” și nu au ținut cont de adevăratele probleme de la CNC.
„In loc sa intrebe sau sa gaseasca “the real stuff” (tin minte ca am fost pe vremea aia cu niste colegi la DNA sa denuntam multe aberatii gen bani acordati unor festivaluri inexistente, probabil comenzi de partid…, dar degeaba), functionarii lui Ponta au trintit un raport plin de aberatii, preocupati fie de “eficienta” cu care sunt dati bani la filmele romanesti, de parca avem mii de sali de cinema sa obtinem venituri pe masura, fie de faptul ca producatorii nu au predat la timp la CNC copia unor filme, facind o confuzie flagranta intre termenul de realizare a copiei finale (cum scria la lege) si predarea ei.”, a adăugat acesta.
El a detaliat ce a vorbit cu anchetatorii și a încheiat spunând că problemele de la CNC „sunt cu totul altele”.
„In fine, detalii tehnice de genu asta. Raportul a ajuns la DNA si alti “specialisti” in cinema de p-acolo au demarat investigatia cu pricina, considerind ca functionarii CNC sunt de vina ca nu au cerut banii inapoi producatorilor pentru filmele realizate, in momentul cind acestea erau deja gata, predate, premiate, vindute. In concluzie, film de categoria C, drama plicticoasa cu final usor de anticipat. Am dat detalii, am explicat ratiunile din spatele legii si ce fac producatorii de film de la A la Z. Am jurat bulversat oarecum cu mina pe cruce, moment antologic, trebuia sa fi vazut chipul celor din fata lui Oana Giurgiu, atunci cind i-a intrebat: “daca eram musulmanca, imi aduceati Coranul?” In concluzie, job done. Pacat ca problemele de la CNC sunt cu totul altele si, fara legi si regulamente bune, comedia erorilor continua..”, a conchis regizorul.
DNA investighează modul în care Centrul Național al Cinematografiei a finanțat producțiile naționale. În fața anchetatorilor a ajuns și soția lui Tudor Giurgiu, de asemenea producător de film, scrie Digi24.
Anchetatorii trebuie să lămurească dacă modul în care Centrul Național al Cinematografiei a supravegheat creditele acordate producătorilor de film românesc a fost sau nu corect. Mai exact, dacă termenele prevăzute în legea care reglementează finanțarea producțiilor au fost respectate.
„Analizând modul în care noi producătorii am realizat copiile, strict administrativ, ei au considerat că există inadvertențe”, a declarat presei regizorul Tudor Giurgiu.
Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai titrați producători și regizori de film românesc, spune că a trebuit să dea explicații în legătură cu mai multe dintre filmele sale. Printre ele, scurtmetrajul multiplu premiat „Superman, Spiderman sau Batman”.
„Rolul dvs e de martor în acest film?” a fost întrebat regizorul.
„Da, e o comedie până la urmă, dar am încercat să explic care este și intenția legiuitorului, fiind unul dintre cei care în 2005 am fost la legea cinematografiei, iar intenția a fost ca producătorii să primească un credit de la CNC și să folosești banii pentru film”, a explicat Tudor Giurgiu.
Te-ar putea interesa și:
Nu poți să vezi măcar un film românesc in care să nu se mintă grosolan in legătură cu ceva eveniment istoric. E dezgustător cum se manevrează, cum se atentează la inteligența publicului, in general incult. Cum li se induc imagini, fapte , care total altfel au fost in istorie,.. Azi regizorii iși permit, probabil fără , sau cu acordul explicit al unora care trebuie să controleaze și asfel de producții, enormități. In general un film este o ficțiune, o imaginație a regizorului, scenografului. Insă devreme ce ei sunt atât de ticăloși,, nu cred că filmul românesc de azi, ar fi o operă de artă, ci o manevră politică grețoasă, nerușinată.
Care istorie ? Aia care zice că Ștefan cel Mare e sfînt și mare , dar Neculce ne-a spus , din fericire pt capul lui , doar DUPĂ ce-a mierlit-o Marele , că era un criminal crud , un curvar și un bețiv ? Sau aia care ne spune că Mihai Viteazul era mare unificator , nu un boiernaș obscur , avid de bani , care a făcut șmenul cu Unirea doar ca să-i mai tapeze cu niște biruri pe frații moldoveni și ardeleni . Sau că Vlad Țepeș era un fel de DNA sfînt , și nu un psihopat criminal sadic , care lua masa sub țepele în care-i trăsese pe boieri ( mereu trădători și hoți , boierii ăia … ) și din care se scurgea sînge amestecat cu fecale ?
Filmele românești sînt de mare rahat , am văzut recent o porcărie sinistră , Breaking News , în care NU SE ÎNTÎMPLĂ NIMIC, lasă că în TOATE limbajul e de o obscenitate sinistră , forțată , maimuțăreală excesivă după americani , vezi numa Poziția copilului , Aferim sau Lumea e a mea , așa că , în atari condiții , nici nu mă mir că mediocrul Moromeții 2 , copie palidă și ca actori , ( a ajuns pînă și sinistra Coana Pielea să aibă rol , deși e varză , e de 20 de ori mai slabă ca tac-su , și ăla actor de mîna a cincea , manelist gen Nea Mărin )și ca regie , după primul , are cele mai mari încasări . Mari raportat la ce ?
Astfel , falsificarea istoriei , fie în filmele românești , fie în manualul lui Roller , aproape că nu mai are importanță , oricum filmele sînt ficțiune
Problema, bai giurgiulică, este cati bani ati restituit voi din creditele acordate de cnc pentru filmele voastre de ” mare ” valoare cinematografică ? Tu giurgiule, pentru festivalul ala măreț al tau, ai supt si de la ministerul culturii si de la cnc, adica statul ti-a acordat dubla finantare, nu mai zic, că banii luați de tine de la ministerul culturii, in general, epuiza fondurile pentru astfel de ” afaceri ” culturale.
O banda de excroci care pentru bani sunt in stare de a batjocori acest popor care nu prea pricepe si nu poate sesiza ca e ponegrit din cauza inculturii.