Update 2: Anchetele derulate de Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și conducerea spitalului se vor încheia la jumătatea săptămânii viitoare. Din primele cercetări, nu există elemente care să confirme acuzațiile de la Spitalul Sf. Pantelimon. Rând pe rând, managerul unității medicale, șefa Colegiului Medicilor București, dar și ministrul Alexandru Rafila au declarat că suspiciunile nu se confirmă.
„Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă. Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratatăm fiecare bolnav în parte.
Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final”, a declarat, vineri, Bogdan Socea, managerul spitalului.
Colegiul medicilor cercetează cu celeritate
Șefa Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană, a confirmat declarațiile managerului, și a subliniat că adevărul trebuie să iasă la suprafață. De asemenea, a precizat că cercetarea trebuie să se facă cu celeritate.
„Ceea ce s-a verificat până în acest moment, respectiv procedurile legate de administrarea de terapie şi de îngrijirirea pacienţilor există, toate sunt în regulă în ceea ce priveşte procedurile. Restul datelor sunt în curs în verificare. Ceea ce vreau să transmit cu fermitate este faptul că adevărul trebuie stabilit şi că stabilirea adevărului reprezintă la ora actuală o prioritate şi este singurul lucru care poate să menţină încrederea în sistemul de sănătate.
Suntem convinşi că stabilirea cu celeritate a adevărului în această situaţie este cel mai important element pe care toate aceste organisme care sunt implicate în procesul de cercetare îl au de făcut”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
Ea a mai spus că nu au fost primite sesizări cu privire la comiterea unor ilegalități în tratarea pacienților de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Rafila speră ca acuzațiile să fie infirmate
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, că rata de mortalitate în Spitalul Sfântul Pantelimon a fost în ultimul an de 3,5 decese zilnic.
„Corpul de control al ministrului Sănătății este de dimineața aici, se iau note de informare din partea personalului care lucrează în secția ATI și se lucrează și împreună cu comisia de investigație internă a spitalului, care e formată din profesioniști din spital și bineînțeles Colegiul Medicilor. Nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigația”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul speră că acuzațiile vor fi infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralel. El a precizat că până la mijlocul săptămânii viitoare vor fi disponibile concluziile.
„Ne interesează siguranța pacientului, dacă au fost decese ele sunt regretabile. Suntem alături de familii, dar sunt situații în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată și se întâmplă și decese, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 și 7 aprilie, sunt absolut regretabile”, a mai spus Rafila.
Update 1: Procurorii ar putea hotărâ ca cei 20 de pacienți morți la Spitalul Sf. Pantelimon din București să fie deshumați, în cadrul anchetei de omor. Potrivit unor surse judiciare, un astfel de scenariu ar putea fi pus în practică în funcție de probele pe care le vor obține. .
Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din București în contextul mai multor pacienți morți în secția ATI. Procurorii au convocat la audieri mai multe cadre medicale care ar putea lămuri situația.
Parchetul Tribunalului București a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Cercetările au pornit de la sesizarea directorului de îngrijiri, care a fost informat, la rându-i de o asistentă. Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control să investigheze cazul.
Anchetă la spitalul Ministerului Sănătății
Procurorii au demarat, vineri, audierile în dosarul penal deschis în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical la Spitalul Sfântul Pantelimon. De altfel, de aici a început această anchetă. Potrivit asistentului, în perioada 4-7 aprilie, în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului ar fi murit 20 de pacienți. Cauza morții ar fi fost tratamentul nepotrivit.
Conform sesizării, pacienților li s-a redus doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați. Managerul spitalului a fost informat, joi, în scris, de către directorul de îngrijiri în legătură cu informațiile primite de la asistentul medical.
Reprezentanții Parchetului Tribunalului București au confirmat că se facă audieri la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei. În prima fază, au precizat aceștia, au fost solicitate mai multe asistente medicale.
Instituția a primit o sesizare prin e-mail, apoi procurorii au luat legătura cu persoana care a scris. Aceasta a reclamat că în Secția ATI a Spitalului Pantelimon ar fi murit 20 de pacienți. Cel care a făcut sesizarea a susținut că decesele au fost cauzate de reducerea dozei de Noradrenalină, au mai precizat procurorii.
Rafila a trimis Corpul de Control
În paralel cu această anchetă derulată de procurori, la Spitalul Pantelimon a ajuns și o echipă a Corpului de Control al ministrului Sănătății. Inspectorii Ministerului sunt însoțiți și de un reprezentant al Colegiului Medicilor București. Alexandru Rafila a luat această decizie după ce a fost informat de managerul unității spitalicești.
„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Inițial, ministrul Sănătății s-a arătat neîncrezător cu privire moartea celor 20 de pacienți din cadrul spitalului aflat în subordinea sa. El a afirmat că ar fi o informație primită la mâna a doua. Rafila a devenit mai receptiv abia după ce parchetul a demarat o anchetă.
„Nu este vorba despre o acuzație asumată, ci este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul. S-a făcut și sesizare penală si cu siguranță vom colabora cu Parchetul”, spunea Alexandru Rafila, despre acest caz.
Anchetă internă la Sfântul Pantelimon
Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. Managerul Spitalului, Bogdan Socea, a reacționat, spunând că „este greu de crezut” că s-ar fi întâmplat așa ceva. El a spus că în cele trei zile reclamate s-au înregistrat 19 decese la secția ATI. Însă, a precizat, nici un medic nu a reclamat nimic suspect. Cu toate acestea, a anunțat că a fost constituită o comisie medicală de anchetă.
Managerul spitalului a respins ipoteza conform căreia doza de Noradrenalină le-ar fi fost redusă pacienților pentru că medicamentul nu ar fi ajuns.
„Am demontat suspiciunea că nu era suficient. Erau suficiente doze de Noradrenalină (...) Este un medicament care menține tensiunea în cazul pacienților aflați în stare gravă. Îi ține în viață pe pacienții intubați (...) Este greu de crezut că s-ar fi putut întâmpla așa ceva”, a mai spus Socea.