UPDATE. Anchetă la spitalul groazei de la Sighet. Avocatul Poporului s-a autosesizat. Imagini șocante!
- Petrisor Cana
- 5 septembrie 2019, 11:13
Autoritățile au declanșat anchete de amploare în urma difuzării unor imaginile șocante, surprinse într-un centru de recuperare pentru persoane cu handicap din Sighetu Marmației. Acolo, 30 de pacienți sunt ținuți în condiții inumane: închiși în cuști ferecate cu lacătul sau cu picioarele legate.
UPDATE - Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu situația de la Sighet.
Direcția Generală de Asistență Socială, Direcția de Sănătate Publică și Consiliul Județean Maramureș au anunțat luarea unor măsuri drastice după ce o situație strigătoare la cer a fost sesizată, marți, de o organizație pentru apărarea drepturilor omului, Centrul de Resurse Juridice și Tonal.
La Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș, pacienții erau închise în cuști, legați cu cămăși și fâșii din cârpe sau ținuți în condiții insalubre. De asemenea, canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol, fapt care generează un miros pestilențial de fecale în curtea în care bolnavii ar trebui să își petreacă timpul.
Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri, susțin reprezentanții organizației.
Secvențele care stârnesc revoltă arată cum 8 persoane cu dizabilități sunt ținute în cuști, făcute din metal și plastic, închise cu lacătul. Unele boxe sunt separate între ele cu gratii din sârmă, iar bolnavii nu au decât un scaun vechi pe care să se așeze.
Alți suferinzi erau legați cu cârpe de paturi, contrar procedurilor medicale. În plus, în centru ar fi fost folosite și cămăși de forță.
„Legea sănătății mintale prevede că condiționarea fizică trebuie realizată cu material adevcat, iar izolarea într-un izolator special construit.”, a declarat Georgiana Pascu, reprezentantă a Centrului de Resurse Juridice, citată de ProTV.
În centrul în care au fost filmate secvențele îngrozitoare sunt internați 30 de oameni. De îngrijirea lor se ocupă, spun reprezentanții Centrului de Resurse Jurdice, doar patru angajați: un asistent și trei infirmiere.
Personalul, susțin unii specialiști, este insuficient și este posibil ca din acest motiv să fi apărut cuștile în care erau închiși bolnavii.
Psihologul Mugur Frățilă a declarat: „Pentru siguranța lor și a celor din jur ne-a spus personalul, că îi băgau în cuști pe de-o parte lipsa de personal este o cauza. Aceste măsuri sunt ilegale în centre.”.
„E inuman așa ceva. Îi țin în cuști, nici animalele nu se țin așa.”, a dăugat un localnic.
Centrul pentru Recuperarea bolnavilor cu probleme psihice din Sighet se află în subordinea Direcției de Asistență Socială Maramureș, instituție care aparține de Consiliul Județean.
Autoritățile au interzis accesul jurnaliștilor în cămin. Au transmis în schimb că vor face anchete și au cerut mutarea suferinzilor în alt loc.
Alina Coste Mădăraș, director DGASPC Maramureș a precizat: „Șeful de centru ne-a asigurat că toate măsurile de contenționare s-au făcut cu aprobarea medicului psihiatru. Urmează să vedem dacă s-au făcut legal aceste măsuri.”. La rândul lui, Gabriel Zețea, președinte Consiliul Județean (CJ) Maramureș a spus că „nu suntem mulțumiți de activitatea lor, chiar dacă sunt salarii imense. „În acest sistem, salariile mari nu sunt însoțite de performanță. Am cerut relocarea lor în 48 de ore maxim.”, a adăugat președintele CJ.
Cei 30 de pacienți au fost aduși în februarie, anul trecut, în clădirea în care unii dintre ei erau ținuți în cuști, după ce tavanul vechi al centrului în care primeau îngrijiri s-a prăbușit. Imobilul se află în curtea Spitalului Municipal din Sighet. Doctorii de acolo dezabroba practicile folosite de angajați.
„Nu sunt cele mai normale condiții. Trebuiau să fie legați cu un elastic special, dar nu au voie să îi lege cu lanțuri și cătușe, de asta probabil i-au legat cu cârpe.”, a spus Petru Stan, șeful Secției de Psihiatrie a Spitalului Municipal Sighet.
Direcția de Sănătate Publică Maramureș a declanșat o anchetă la centrul din Sighet.
Iată mesajul care a condus la declanșarea anchetelor de la spitalul din Sighetul Marmației:
„Azi, 3 septembrie 2019, Centrul de Resurse Juridice și Tonal lansează un apel urgent la acțiune, urmare a unor situații deosebit de grave identificate la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș. Situațiile observate de CRJ și Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului. La CRRPH Sighetu Marmației (centrul din curtea Spitalului Municipal) la orele 13:30: Opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent; Trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe; Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul; Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri; Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială. La Secția de Psihiatrie I „Bărbați” Sighetu Marmației: Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă; Situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate; Dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță; Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice); Dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare; Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș”.