Anchetă FBI. Cum au lovit cyberpirații ruși de la „Evil Corp” Europa și SUA
- Tudor Borcea
- 9 decembrie 2019, 15:27
Suspecții se află la originea unui furt de peste 100 de milioane de dolari
Departamentul american de Stat a declarat că o recompensă de cinci millioane de dolari va fi oferită oricărei persoane care deține informații care vor permite arestarea cetățeanului rus de origine ucraineană Maxim Iakubeț.
Informația a fost dezvăluită săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă a ministerului american al Justiției, sub impulsul tribunalelor din Nebraska și Pennsylvania.
În același moment, ministerul american de Finanțe a decretat impunerea de noi sancțiuni contra șase firme și 17 cetățeni ruși, implicați în activități cybercriminale legate de grupul de pirați informatici Evil Corp.
Ministerul a declarat că suspecții se află la origine a unui furt de peste 100 milioane de dolari, informează Nemrod-ecds.
Două persoane sunt în special vizate de sancțiunile americane și căutate activ de FBI. Maxim Iakubeț (sub pseudonim Aqua) și colaboratorul său Igor Turacev, sunt suspectați că au infectat mii de calculatoare pe teritoriul Europei și al Americii de Nord, via unor malware denumite „Bugat”, „Dirdex”, și „Cridex”.
Acțiunile de piraterie informatică au permis accesul la conturile personale și bancare a persoanelor ale căror calculatoare au fost infectate, iar banii erau ulterior spălați înainte să fie depuși în contul Evil Corp.
Compania Evil Corp se află în vizorul Statelor Unite începând din 2011 iar FBI estimează că banii furați de hackeri se află repartizați în câteva sute de instituții bancare și financiare din 40 de țări.
În 2016, o anchetă a permis închiderea unei rețele de spălare a banilor în Belarus, legată de Evil Corp.
Dar fără a avea ca rezultat închiderea companiei.
Suspecții au fost trecuți pe o listă publicată de FBI iar SUA le-a interzis intrarea pe teritoriu american, dispunând și confiscarea activelor lor bancare și imobiliare în timp ce orice cetățean american nu are voie să întrețină relații comerciale cu persoanele vizate de anchetă.
De partea lor, autoritățile ruse nu au reacționat la dezvăluirile americane. Doar deputatul Dumei de stat, Anton Morozov, a denunțat „extinderea continuă a sancțiunilor din partea Statelor Unite”.
Cu concursul Rusiei, s-a permis însă identificarrea lui Maxim Iakubeț via adresa sa electronică, obținerea IP-ului ducând la localizarea lui în Moscova.
Colaboratorul său, Igor Turcev, a fost localizat în Ioskar-Ola, în republica Mari El, în estul câmpiei Europei răsăritene a Federației Ruse, de-a lungul fluviului Volga.
În privința companiilor vizate de sancțiunile justiției americane, ele sunt șapte la număr, toate instalate în Rusia, printre care: „Biznes-Stolița”, „Optima”, „Trade-invest”, „Iunikom”, „TSAO”, „Vertikal”.
National Criminal Agency (NCA) din Marea Britanie a calificat gruparea de pirați informatici drept „cea mai serioasă amenințare împotriva cyberspațiului britanic”.
Potrivit NCA, Maxim Iakubeț și colaboratorii săi loviseră deja în 2009, odată cu invenția virusului Zeus, cu ajutorul căruia au comis infracțiuni bancare în cuantum de 70 de milioane de dolari.
Suspiciuni la adresa FSB
Autoritățile americane și britanice nu și-au ascuns suspiciunile față de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. Pentru că Maxim Iakubeț a fost înrolat aici în 2017 pentru a lucra la proiecte în contul statului rus.
Ministerul american de Finanțe suspectează că autoritățile ruse l-au contactat pe Iakubeț pentru a obține documente confidențiale „folosind instrumente de securitate cibernetică și efectuând operațiuni cibernetice sub numele său”.
Redacția rusă a BBC a mers și mai departe afirmând că Iakubeț a obținut o licență de la FSB pentru o misiune ținând de secret-defense, în perioada 2017-2018.
Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a condamnat cu tărie acuzațiile de legătură între Rusia și grupul de hackeri și le-a numit „nefondate”, invocând lipsa de dovezi din partea Statelor Unite.