ANCHETĂ EVZ. Imperiul nevăzut al grupării Mazăre-Nicuşor Constantinescu

ANCHETĂ EVZ. Imperiul nevăzut al grupării Mazăre-Nicuşor Constantinescu

EVZ continuă astăzi seria dezvăluirilor despre afacerile grupării Radu Mazăre -Nicuşor Constantinescu, grupare care deţine active de lux şi afaceri importante la malul mării. Prezentăm astăzi cealaltă faţă a grupului construit în jurul celor lideri importanţi ai judeţului şi municipiului Constanța. Interesele lor sunt mascate de interpuşi locali, de mecanismul acţiunilor la purtător, dar şi de către două căsuţe poştale din Cipru.

Hotelurile

Cuplul Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu deţine alături de Gabriel Strutinsky firma Xenoti SRL ce are în proprietate hotelul Flora luat de la stat în anul 2000 printr-un contract de leasing imobiliar şi achiziţionat definitiv printr-un contract de vânzare-cumpărare în 2007.

Hotelul a avut în 2010 o cifră de afaceri de 5 milioane lei, dar nu a înregistrat profit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte două hoteluri ale grupării sunt ascunse prin intermediul unor interpuşi locali şi prin mecanismul acţiunilor la purtător: Hotel Oxford şi Hotel Malibu, ambele situate la intrarea în staţiunea Mamaia. Primul dinspre Bulevardul Lăpuşneanu celălalt dinspre Tăbăcărie.

Ambele hoteluri s-au înălţat pe terenuri primite iniţial de la primarul Mazăre. Oficial, cele două terenuri sunt deţinute de Stop SRL din Constanta , în care 50% din capitalul social este deţinut de omul de afaceri Zelca Costică şi soţia acestuia, iar restul de firma Millenium Global Development SRL (ai cărei acţionari persoane fizice nu sunt menţionati la Registrul Comerţului). Administratorul unic al acestei firme este Gina Hortolomei Moscu , în locuinţa căreia se află şi sediul firmei.

Gina Hortolomei oferă explicaţii contradictorii referitoare la relaţia pe care o are cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. “ Îi cunosc pe Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu de foarte, foarte mulţi ani, mai precis de 20 (…) Am însă cu cei doi doar o relaţie de consultanţă, eu administrându-le firmele unde au fost sau mai sunt încă acţionari. Ei ţin foarte mult la sfatul meu. E adevărat, totuşi, că am făcut concedii cu copii lor, că fiul lui Radu Mazăre a fost împreună cu fiul meu în concediu în Austria dar n-au nici o legătură cu ceea ce susţineţi dumneavostră că aş fi omul lor de încredere".

Conform documentelor consultate de EVZ (pe care le puteţi accesa pe pagina de internet AICI ), Gina Hortolomei este unul din oamenii de încredere ai celor doi oficiali din Constanţa. Ea a fost secretar al Adunărilor Generale a Acţionarilor unde erau prezenţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, împuternicită să ridice dividende de sute de mii le lei de la firmele din sfera de influenţă a acestora, până la închirierea de spaţii pentru sediile firmelor ce le apartin acestora sau din cercul lor de interese. “Eu am ţinut contabilitatea şi la Aqualand SA, şi la Pomacost, şi la Nisipuri SA, la Sigma Trading şi Ideea Contrast (n.r.- firme deţinute de cei doi sau de apropiaţi ai lor)", spune Hortolomei Gina.

Ea este şi administratorul unic şi al firmei Holland Development Group SA (deţinuta în proporţie de 80% de Millenium Global Development SRL). Firma Holland a vândut, în 2004, tocmai acţionarului său majoritar terenul pe care ulterior s-a construit Hotelul Malibu. Înainte, terenul respectiv fusese atribuit acestei firme chiar de edilul Radu Mazăre, printr-o dispoziţie a Primarului Constanţei de la sfârşitul anului 2003.

AMPLASAT STRATEGIC. Hotelul Malibu întâmpină turiștii la intrarea în Mamaia din direcția Tăbăcărie "La Holland Development Group SA sunt acţiuni la purtător (n.r. ceea ce înseamnă că acţionariatul acestei firme se poate schimba de la un minut la altul în funcţie de cine deţine fizic în mână acţiunile", afirmă Hortolomei Gina. Şi terenul de sub hotelul Oxford, la a cărui inaugurare oficială Radu Mazăre a participat împreună cu întreaga sa familie, a avut o traiectorie interesantă. Terenul este revendicat de Mariana Laura Leşe, care primeşte bunul imobil prin dispoziţia primarul Radu Mazăre, iar după doar o lună îl vinde firmei Stop SRL.

Hotelul Oxford

Dosarul retrocedărilor ilegale Numele firmei Holland Development Group SRL şi cel al Marianei Lese sunt prezente în dosarul DNA al retrocedărilor ilegale de terenuri în care Radu Mazăre a fost pus sub acuzare alături de Nicuşor Constantinescu şi alte câteva zeci de persoane fizice.

Acuzaţia procurorilor este că ei ar fi păgubit bugetul de stat cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegală a circa 100 de hectare de teren situat în Constanţa.

Mecanismul descris de procurori este următorul: persoanele îndreptăţite la restituire în baza Legii 10/2001 au fost determinate să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile restituite pentru sume de bani ce reprezentau mai puţin de 1% din valoarea acestora. Concluzia procurorilor este că, în final, terenurile ajungeau în proprietatea persoanelor cărora le fusesera predestinate cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire. Deşi a fost înaintat în instanţă, în 2008, acest dosar trenează acum la Curtea Constituţională pentru o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii inculpaţilor.

Căsuţele postale cipriote şi averea lor din Constanţa

Un mecanism mai complicat pentru dezvoltarea grupării a fost cel în care au fost folosite drept paravan firmele offshore din Cipru. Astfel,Talmage Oversease Ltd deţine participaţii majoritare la mai multe companii care au active importante în Constanţa şi administrează primul mall de pe litoral.

Talmage a preluat un centru de diagnostic din Contanţa în 2007 de la Elvira Gherasim Mihaela şi Iuliana Botezatu . Cele două controlau la acel moment firma Pozitron Medical Investigation SRL, pe care funcţiona centrul medical respectiv. Deşi şi-a cedat participaţia direct către firma offshore Elvira Gherasim nu a dorit să răspundă întrebărilor EVZ legate de cine sunt cei cu care a semnat tranzacţia.

EVZ a descoperit că Pozitron Medical Investigation îşi desfăşoară activitatea într-un sediu închiriat de la New Home Construct SRL (controlată tot de firma cipriotă), companie care, la rândul ei, îl cumpărase de la PSD Constanţa, în 2005, pentru suma de 2.000.000 lei.

O alta firmă controlată astăzi de firma offshore este Mega Development SRL a fost înfiinţată de către aceeaşi Gina Hortolomei. Una din mizele acestui SRL era o bună parte din cunoscutul sat de vacanţă din staţiunea Mamaia. Terenul din staţiune fusese preluat de firma Ginei Hortolomei, în 2003, chiar de la primăria Constanţa, tranzacţia purtând semnătura lui Radu Mazăre.

Gina Hortolomei a vândut în 2005 firma cu terenul din satul de vacanţă direct către căsuţa poştală din Cipru, dar susţine că nu ştie şi nici nu o interesează cine sunt actionariii Talmage Overseas Ltd. : “M-am întâlnit atunci pentru tranzacţie cu reprezentantul firmei din Cipru" Afacerea City Park

Talmage Overseas Ltd mai este implicată în firma care administrează primul mall din Constanta, construit tot pe fostele terenuri ale Primăriei. Căsuţa poştală deţine un pachet de 20% din firma City Park Management SRL care are un contract pentru administrarea City Park Mall of Constanța, centrul comercial situat în Parcul Tăbăcăriei.

Pentru construcţia complexului comercial, investitorii au comasat mai multe suprafeţe, deţinute într-o majoritate covârşitoare de firmele apropiaţilor lui Mazăre. Anterior, în calitate de primar, Radu Mazăre le acordase autorizaţiile de construcţie. Proprietarul mall-ului a cumpărat cel mai important teren chiar de la Holland Development Group, firmă administrată de Gina Hortolomei. În dosarul retrocedărilor ilegale, procurorii DNA vorbesc de o suprafaţă de teren cu caracteristici similare din Parcul Tăbăcăriei pe care această grupare ar fi trecut-o din proprietatea publică a Primăriei Constanţa în cea a firmelor apropiate lui Mazăre iar numele firmei Holland Development Group apare alături de inculpaţii din acest dosar.

“Firma Holland Development Group nu a cumpărat nimic de la Primăria Constanţa şi chiar dacă ar fi fost o asemenea procedură DE CE asumată că ar fi ilegală?", spune Gina Hortolomei. Ulterior, ea şi-a nuanţat poziţia: " Această firmă a cumpărat drepturi litigioase de la persoane fizice pentru nişte terenuri, au plătit, după care s-au zbătut să obţină respectivele terenuri pentru că persoanele respective erau bătrâne şi nu mai puteau să alerge să-şi recupereze terenurile ".

Apartamente de lux pe malul mării

Două noi complexuri rezidenţiale se înalţa impunător la intrarea şi ieşirea din Mamaia: Spectrum Residence ( format din 5 clădiri P+12 aflate chiar pe malul mării) şi Mamaia Summerland (format din trei tipuri de clădiri: P+5, P+6 şi P+7). Persoanele interesate pot achiziţiona şi acum un apartament de lux în cele două complexuri rezidenţiale, deoarece, în ciuda preţurilor de criză, acestea nu au reuşit să-şi vândă în totalitate spaţiile de cazare de la malul mării.

Spectrum Residence

Mamaia Summerland

Primul dintre acestea aparţine Five Holding SA, despre care EVZ v-a relatat că este proprietarul complexului comercial Five Brick, fiind deţinut de off-shore-ul cipriot Ditline Investments Ltd care se intersectează de asemenea cu interesele grupării Mazăre-Nicuşor.

Five Holding este şi compania cu cea mai mare cifra de afaceri din grup, în valoare de 76 milioane lei în 2010.

Omul de afaceri Gheorghe Oancea care deţine 14% din Five Holding SA nu a dorit să răspundă la întrebările EVZ legate de proprietarul real al afacerii şi nici care sunt legăturile sale cu cei doi oameni politici.

Cel de-al doilea complex rezidential a fost dezvoltat şi construit de aceeasi firmă Stop SRL care a ridicat şi hotelurile Oxford si Malibu din Mamaia. Terenurile pe care a fost construit acest complex rezidenţial au fost procurate de firma Stop SRL de la aceeaşi companie Holland Development Group. Aceasta din urmă le preluase, prin aceeaşi reţetă, de la Primăria Constanţa, printr-o serie de dispoziţii ale primarului Radu Mazăre. Gina Hortolomei nu a vrut să ne dezvăluie acţionarii Millenium Global Development însă a ţinut să ne asigurse că nici Radu Mazăre şi nici Nicuşor Constantinescu nu sunt proprietarii reali nici ai hotelurilor Oxford si Malibu şi nici ai complexului rezidenţial Mamaia Summerland. Grupul media

Oficial, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu s-au retras din acţionariatul Soti Cable Neptun SRL, firma care deţine licenţa pentru Neptun TV, dar şi din compania Telegraf Advertising care editează cotidianul Telegraf. Gina Hortolomei acreditează însă ideea că Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu ar controla în continuare aceste companii: “E normal să mă intersectez cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu pentru că au televizinea Neptun TV şi ziarul Telegraf de atâta timp iar când aveam nevoie de reclamă pentru Aqualand nu era normal să mă duc la ei? Era inevitabil", susţine Hortolomei Gina.

Atât Soti Cable Neptun TV cît şi Telegraf Advertising au cîştigat în ultimii ani contracte de zeci de milioane de lei de la Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa cât şi de la instituţii din subordinea acestora.

Oficial, cei doi nu mai apar nici în acţionariatul Conpress Group şi Conpress Holding de unde s-au retras însă Primăria Constanţa prin primarul Radu Mazăre a prelungit în 2008 şi 2009 concesiunile pentru terenurile pe care se află zeci de chioşcuri de ziare deţinute de aceste firme. CREDITE DE LA STAT

Începuturi cu Bancorex

Cuplul Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu şi-a consolidat debutul în afaceri cu două mari afaceri cu Bancorex: Conpress Advertising şi Telegraf Advertising, firme la care au fost acţionari, au luat două credite de la Bancorex. Creditele neperformante au fost preluate apoi de stat, prin AVAB respectiv AVAS în 1999 şi în 2005 le-au preluat la bugetul de stat. Paguba statului: 3 milioane de lei şi 1,7 milioane de dolari. Radu Mazăre ne ameninţă cu procese: "Am fost acţionar la Conpress, Telegraf şi Soti Cable dar am cesionat acţiunile acum aproximativ 10 ani, ca atare nu m-am aflat niciodată în conflict de interese. În toate celelalte firme menţionate, româneşti sau străine, n-am deţinut şi nu deţin acţiuni sau vreo funcţie. Atenţie ce publicaţi că urmează un proces şi de obicei îl câştig (vezi ANI, Ziua, IGP, Feri Predescu de la TVR etc.)"

Ce spune Nicuşor Constantinescu."Nu am fost niciodată şi nu sunt acţionar la off-shore-urile la care faceţi referire (…)Sigma Trading SA (n.r. unde este actionar alături de Radu Mazăre şi Five Holding SA deţinută de una din firmele off-shore) a cumpărat hala de fabricaţie a firmei Mobitom SA (n.r. deţinută de Five Holding SA). Acea hală este de 12 ani magazinul Brick din Constanţa, Sigma Trading închiriind spaţiile mai multor firme (n.r. cea mai importantă fiind Five Holding SA)"