ANCHETĂ DNA INEDITĂ. Povestea cazematei MApN pe care Radu Mazăre voia să o vândă unor afaceriști
- Ionel Stoica
- 10 aprilie 2015, 10:48
Primarul din Constanţa, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu vânzarea unor terenuri din patrimoniul oraşului la preţuri subevaluate.
“Evenimentul zilei” vă prezintă un detaliu interesant din rechizitoriul DNA, din acest caz. Procurorul din dosar a investigat modul în care Radu Mazăre a încercat să introducă “fraudulos, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu care derivau din funcţia de Primar al mun.Constanţa, în domeniul privat al oraşului a unei suprafeţe de teren pe care este amplasată o cazemată a M.Ap.N. şi care potrivit Legii nr.213/1998 aparţine domeniului public al statului, pe care apoi intenţiona să o înstrăineze unei alte persoane”. Potrivit actelor din dosar, potențialii cumpărători ai terenului erau Alexa Gheorghe, Maticiuc Ion și SC Rezident Com SA. În final, acuzația pe acestă infracțiune a fost clasată. Motivul: fapta nu este prevăzută de legea penală.
Cazemata nu mai răspundea nevoilor de apărare a teritoriului
Procurorul a explicat că soluția se întemeiază pe împrejurarea că terenul în discuție nu fusese inventariat în domeniul public al statului, iar lucrarea de apărare fusese scoasă din evidența statistică a MApN. de la momentul aprobării raportului întocmit expres în acest sens, deoarece ea nu mai corespundea nevoilor actuale de apărare a teritoriului. Prin urmare, de la acest moment, construcția respectivă (aflată într-o stare avansată de degradare) nu mai constituie o cazemată, o lucrare permanentă de apărare iar introducerea în domeniul privat al municipiului Constanța a terenului aferent ei a fost realizată în mod legal.
Povestea cazematei
Potrivit anchetei DNA, prin Hotărârile Consiliului Local al municipiului Constanța nr.130/2012 și 256/2012, cazemata a fost invetariată ca aparținând domeniului privat al UAT municipiului Constanța suprafața de 394 m.p. teren situată în cartierul Palazu Mare.
- Această lucrare de apărare reprezintă o cazemată din beton care a fost predată de Ministerul Apărării Naționale autorității locale, în vederea pazei și conservării ei, în baza Decretului Prezidiului Marii Apărări Naționale a Republicii România nr.686/1956 și Decretului Consiliului de Stat al Republicii Populare România nr.131/1961.
- La data de 22 martie 2000 între Ministerul Apărării Naționale, Statul Major al Marinei Militare și Primăria municipiului Constanța a fost încheiat un protocol prin care s-a stabilit că autoritatea publică locală să administreze toate lucrările de apărare permanente aflate în teritoriul administrativ (inclusiv stațiunea Mamaia și Palazu Mare), care puteau fi utilizate fără a le fi aduse modificări sau deteriorări cu avizul obligatoriu al Statului Major General. Spațiile respective puteau fi modernizate fără modificarea structurii cazematei sau crenelurilor, închirierea sau concesionarea fiind posibilă doar cu avizul obligatori al SMG.
Conform situației juridice a imobilului respectiv întocmită de Direcția Patrimoniu a Primăriei mun.Constanța, precum și înscrisurilor comunicate de OCPI Constanța, dreptul de proprietate al UAT Constanța fusese întabulat la OCPI Constanța. De asemenea, din cuprinsul aceluiași înscris dar și din cuprinsul protocolului din 22 martie 2000, rezultă că starea lucrării de apărare era una proastă, cazemata suferind deteriorări serioase.
Consiliul Local a aprobat vânzarea
Prin HCL Constanța nr.161/2013 s-a aprobat vânzarea prin negociere directă a unor bunuri imobile aparținând domeniului privat al mun.Constanța , printre care și suprafața de 394 m.p. situată în zona Palazu Mare, Parcela A306/1, din care suprafața de 63 m.p. este aferentă cazematei. Pentru a acest imobil, Primăria municipiului Constanța a emis Certificatul de Urbanism nr.1711/11 iunie 2013 din care rezultă că terenul face parte din domeniul privat al municipiului Constanța, este situat în intravilanul unității administrativ teritoriale. Potențialii cumpărători ai terenului erau Alexa Gheorghe, Maticiuc Ion și SC Rezident Com SA.
Anterior adoptării acestei hotărâri privind vânzarea, Primăria municipiului Constanța a solicitat punctul de vedere al MApN în legătură cu această operațiune. Direcția Domenii și Infrastructuri a MApN a comunicat că lucrările de apărare (cazemate) aflate pe litoralul românesc al Mării Negre, inclusiv pe raza teritorială a municipiului Constanța, nu sunt în evidența Ministerului Apărării Naționale și în consecință Primăria mun.Constanțaputea dispune de ele în orice mod, cu respectarea legislației în vigoare. Direcția a comunicat că după încheierea protocolului din anul 2000 cu Primăria Constanța, a fost ținută doar evidența statistică a lucrărilor de apărare permanentă, nu și a terenurilor aferente lor.
Ce a spus Ministerul Apărării
De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a comunicat că în urma analizei și evaluării oportunității menținerii/utilizării lucrărilor de apărare permanente amplasate pe teritoriul județului Constanța, a rezultat faptul că lucrările respective nu mai corespund nevoilor operaționale ale armatei și, ca urmare, ministrul apărării naționale a aprobat scoatereaa acestora din evidența statistică a apărării.Prin urmare, lucrările de apărare permanente de pe teritoriul administrativ al jud.Constanța nu se mai află în evidența Ministerului Apărării Naționale, motiv pentru care nici ele și nici terenurile aferente nu au fost incluse în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale
De asemenea, la DNA a fost comunicat raportul Statului Major General prin care a fost aprobată scoaterea din evidența statistică a SMFT și SMFN a lucrărilor de apărare permanentă din zonele Banat, Oltenia, Dobrogea și mun.Constanța ca urmare a faptului că acestea nu mai corespund nevoilor operaționale ale MApN, precum și informarea autorităților publice locale asupra acestui aspect
Acuzațiile DNA
După cum am arătat, DNA a clasat acuzația pentru această infarcțiune. Primarul din Constanţa, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu vânzarea unor terenuri din patrimoniul oraşului la preţuri subevaluate.