ANCHETA asupra celui care a dezvăluit abuzurile sexuale ale forțelor de menținere a PĂCII, încheiată. Care este verdictul?

ANCHETA asupra celui care a dezvăluit abuzurile sexuale ale forțelor de menținere a PĂCII, încheiată. Care este verdictul?

Angajatul ONU care a demascat abuzurile sexuale ale unor militarifrancezi din forțele de menținere a păcii a fost exonerat.

Anders Kompass este „liniștit, dar trist”, după ce a fost achitat de acuzațiile ce i se aduceau, pentru că a dezvăluit abuzurile ce aveau loc în Republica Central Africană, scrie The Guardian.

Kompass, director al operațiunilor de teren pentru Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din Geneva, a fost suspendat din funcție și risca să fie demis, după ce a vorbit public despre documente confidențiale referitoare la abuzuri asupra copiilor din Africa. Era vorba despre militari francezi din forțele de menținere a păcii din Republica Central Africană (RCA). Expertul ONU a făcut acele dezvăluiri către autoritățile din Paris, după ce ONU a eșuat în demersul său de a opri exploatarea minorilor.

Scandalul a fost publicat, în premieră, de Guardian, în aprilie 2015, și vorbea despre abuzuri sexuale asupra copiilor. ONU a condamnat în mod repetat acțiunile lui KOmpass, insistând că acesta a încălcat protocolul de confidențialitate, transmițând mai departe documente interne.

Timp de nouă luni, Kompass a fost anchetat disciplinar, dar în urmă cu două zile el a fost informat într-o scrisoare că investigația internă, condusă de Biroul pentru Supraveghere Internă l-a absolvit de toată vina în acest dosar.

Exonerarea sa vine la câteva săptămâni după ce un raport independent al unei comisii create de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, condusă de judecătoarea candidană Marie Deschamps, pe problema scandalului sexual asupra copiilor din RCA a decis că Anders Kompass nu a greșit cu nimic transmițând francezilor documentul intern, care conținea intevriuri cu victimele și descrierea violatoririlor. Comisia a condamnat „eșecul instituțional” al ONU și faptul că nu au fost luate măsuri pe această temă extrem de gravă.

Într-o declarație dată imediat după încheierea anchetei, Kompass a spus: „Mă simt eliberat și oarecum trist. Este încă un mister pentru mine de ce majoritatea șefilor din ONU au decis să ia aceste măsuri în ceea ce mă privește cândștiau foarte bine cât de prost se descurcă organizația cu acest tip de cazuri și știau că există o mare diferență între rapoarte și realitate, pentru că acest cazuri nu se raportează.

„Este important pentru ceilalți angajați să vadă că eu am avut dreptate. Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să fac acest demers, să dau un exemplu celorlalți, în special celor tineri, pentru că altfel mesajul era: „Dacă încerci să faci ceva similar cu ce a făcut Anders, acestea sunt consecințele”.

Până când Kompass nu a transmis raportul autorităților franceze, nu a avut loc nicio anchetă pe această temă. Abuzurile au avut loc în contextul în care militarii de menținere a păcii din Franța ar fi trebuit să-i protejeze pe civilii dintr-o tabără pentru persoane strămutate, lângă aeroportul capitalei Bangui, între decembrie 2013-iunie 2014.

Raportul conținea detalii dspre violuri și acte de sodomie asupra băieților înfometați și fără adăpost de către soldații francezi din tabăra respectivă. Interviurile cu acei copii au fost realizate de unul dintre angajații biroului ONU în 2014, și un membru al personalului UNICEF, dar nu s-a luat absolut nicio măsură până în 2015.  Conform documentelor, băieți cu vârsta de 9 ani erau obligați să facă sex oral pentru a primi hrană sau bani, în timpul războiului din zonă.

Plângerile inițiale, la începutul lui 2014, au fost „pasate de la un birou la altul, dintr-un mail la altul, în mai multe birouri ale ONU, nimeni nedorind să-și asume responsabilitatea

Lui Kompass i s-a permis să-și reia slujba, în mai 2015, după ce a câștigat un proces în  instanță, pentru că suspendarea sa a fost ilegală. El a așteptat apoi nouă luni, neștiind ce se va întâmpla cu cariera lui, în funcție de decizia finală. Nu a primit scuze sau recunoaștere din partea oficialilor ONU de când a fost exonerat de ancheta disciplinară, în 8 ianuarie. â

După 17 ani de muncă în Biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului, Kompass se gândește serios să plece din instituție, fiind complet dezamăgit și descurajat de ceea ce s-a întâmplat, precizează sursa citată.