DNA nu confirmă citaţiile pentru Anca Boagiu şi Mircea Băsescu, în dosarul "Şpaga din Portul Constanţa"
- Petrisor Cana
- 8 iunie 2011, 15:24
Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, şi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României au fost citaţi de DNA, ca martori, în dosarul "Şpaga din Portul Constanţa", anunţă Realitatea TV. Cu toate acestea, DNA neagă informaţia şi spune că "nu au fost trimise citaţii". La rândul său, ministrul Transporturilor spune că nu ştie nimic.
"Am auzit şi eu, că am fost bombardat de telefoane, că am fost chemat ca martor la DNA, împreună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu. Eu sunt la serviciu acum, nu m-a contactat nimeni până la această oră. Nu ştiu exact despre ce e vorba, dar presupun că este dosarul care face referire la Portul Constanţa Sud Agigea. Nu m-a chemat nimeni, chiar la ora 15.00 intenţionez să vin la aeroportul Mihail Kogalniceanu pentru a urmări evoluţia spectacolului oferit de piloţii americani", a spus Mircea Băsescu pentru EVZ.
Potrivit Realitatea TV, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României ar fi fost citaţi ca martori în dosarul "Şpaga din Portul Constanţa".
Purtătorul de cuvânt al DNA, Anca Săplăcan a precizat, însă, pentru EVZ că nu au fost trimise citaţii pe numele celor două persoane. Totodată, atât Anca Boagiu, cât şi Mircea Băsescu, susţin că nu au primit nicio solicitare din partea procurorilor anticorupţie.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii apare în stenogramele Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-o discuţie cu senatorul Mircea Banias, cercetat în acest dosar şi catalogat de procurori drept unul dintre cei doi membri ai "palierului de comandă". Într-un interviu acordat EVZ, el a declarat că nu i-a telefonat Ancăi Boagiu, ci că a fost sunat de către ministrul Transporturilor.
Banias mai declară că stenograma discuţiei dintre el şi Anca Boagiu este extrasă dintr-un alt dosar penal, soluţionat deja prin SUP (Scoaterea de sub Urmărire Penală). Mircea Banias a evitat să dezvăluie cine este "Domnul Ministru" cu care a purtat o altă conversaţie telefonică interceptată de către anchetatori şi nu a oferit lămuriri nici cu privire la identitatea personajelor la care contrabandiştii se refereau cu apelative gen "omul de la capătul tunelului" şi "Doamna".Mircea
Băsescu, via Iulian Teşeleanu
Numele lui Mircea Băsescu a fost pomenit în acest scandal în contextul în care fratele preşedintelui a recunoscut că este prieten cu unul dintre foştii şefi ai Vămii Agigea, Iulian Teşeleanu. Despre acesta, şeful Fiscului Sorin Blejnar spunea, în cadrul emisiunii Evenimentul zilei de la B1 TV că l-a schimbat din funcţie în urma unui control efectuat în anul 2009 în Portul Constanţa.
Teşeleanu a mai fost cercetat de DNA pentru un scandal asemănător, în perioada 2005-2007, atunci când a fost anchetat un grup de influenţă care semăna izbitor cu cel al "Grupării Bogatu". Anchetatorii au stabilit atunci că gruparea compusă din oameni de afaceri arabi deţinea controlul asupra operaţiunilor din Vama Constanţa Sud Agigea. În documentele procurorilor, "numitul Teşeleanu Iulian" îl cultiva pe Claudiu Olteanu considerat "om de încredere şi colector de sume de bani de la diverşi importatori". Atunci, DNA a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva tuturor membrilor grupării. Acum, însă, Olteanu a fost arestat în dosarul "Şpaga din Port".
Teşeleanu mai este cercetat şi de procurorii DIICOT. El a intrat în colimatorul anchetatorilor în 2009, după descoperirea în portul Constanţa a 1.080 de calupuri de cocaină în valoare de 100 milioane de euro ascunse în două containere. Într-un interviu dat EVZ cu puţin timp în urmă el susţinea că în Portul Constanţa nu este contrabandă cu ţigări. Tatăl lui, Dumitru Teşeleanu, deţine circa 20 de firme. El este asociat cu Eugen Bogatu, Marius Făinărea, Florin Dan Prisăcaru şi Aurelian Pilcă în firma Venid&Co. Prisăcaru şi Făinărea au fost, la rândul lor, vameşi.
Reţeaua din Port
Reţeaua de contrabandişti din Portul Constanţa, destructurată de procurorii DNA, era organizată pe trei paliere: de comandă, de protecţie externă şi de execuţie. Secretarul general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias asigurau "protecţia externă", potrivit anchetatorilor, în vreme ce şefii din Vamă şi Administraţia Portuară, precum Eugen Bogatu, asigurau comanda. În acest context, palierul de comandă era interesat de obţinerea de beneficii şi de la alţi importanţi oameni din stat, precum ministrul Transporturilor, Anca Boagiu sau şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar.
Anchetatorii vor să afle contextul în care numele celor doi au apărut în stenogramele aflate în posesia procurorilor anticorupţie.
Vom reveni cu amanunte! CITIŢI ŞI:
- Mircea Băsescu: "Fratele meu m-a sunat să mă întrebe despre asocierea fiicei mele cu Mironescu"
- Serialul "corupţia în vămi". Episodul Constanţa
- Interceptările le-au pus cătuşe contrabandiştilor din port. Cine e "omul de la capătul tunelului"?